V Dubrovníku obnoví lanovku

20. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Kontroverzní rocker Marlen Manson v Pule asi přece jen vystoupí. V Dubrovníku obnoví lanovku zničenou v roce 1991. Zemřel nejbohatší Chorvat. Neúspěšná stávka řidičů kamionů v Šibeniku. Rekordní počet karikatur se sešel na festivalu ve Splitu.

Pulská Aréna se nakonec asi dočká vystoupení kontroverzního rockera Marlena Mansona. Informuje o tom sobotní vydání istrijského deníku Hlas Istrie, který se odvolává na dobře informované zdroje. Město se původně postavilo proti koncertu. Manson by měl zahrát v Aréně v pondělí.

Na dubrovnické radnici leží plány na obnovení tamní lanovky na vrchol Srď, který se tyčí přímo nad městem. Lanovka byla dokončena na místě původní visuté dráhy v roce 1969, jako jediná lanovka na Jadranu. Ovšem v roce 1991 byla zcela zničena. Investorem by se měla stát agentura Atlas - podle jejích propočtů by rekonstrukce jedinečné turistické atrakce přišla nejméně na dva miliony eur. Se stavbou by se mohlo začít už příští rok.

Zemřel nejbohatší Chorvat, miliardář Andronko Lukšič. Rodák z Brače jako malý emigroval s rodinou do Chile, kde během 78 let života zbohatnul z těžby rudy, výroby a prodeje vína a ve finančnictví. Lukšič investoval i na pobřeží Jadranu - v Chorvatsku koupil řetezec hotelů čítající 24 tisíc lůžek. Jeho majetek je odhadován na 4 a půl miliardy amerických dolarů. Ten nyní budou spravovat jeho tři synové.

V Šibeniku se vzbouřili řidiči kamionů. Na 150 jich vyrazilo v sobotu ráno na demonstrativní jízdu městem na protest proti prodeji části vozového parku, pozemků a akcií dopravní společnosti TLM novému slovinskému majiteli. Stávka nezpůsobila žádné kolony v dopravě. Stávkující teď chtějí usednout k jednacímu stolu se zástupci župy, vlády a ministerstva.

V Solinu na předměstí Splitu začal první ročník mezinárodního festivalu karikaturistů Solin 2005, na téma archeologie. Sešlo se na 1200 prací autorů z 38 zemí světa. Porota nakonec vybrala jako vítěze úsměvnou malůvku domácího karikaturisty Željka Ceriče.

Počasí v Dalmácii:
V neděli 21. srpna bude v Chorvatsku převážně zataženo, možnost bouřek a deště. To platí především pro odpoledne. Počasí bude dělat rozdíly mezi severem a jihem Jadranu. Na severu počítejte i s přetrvávajícím deštěm. Ve Slavonii, ale hlavně na jižním Jadranu bude většinu dne svítit slunce. Vítr východní až severovýchodní. V Dalmácii mírné jugo. Ranní teploty na Jadranu 18 až 23, denní 24 až 29 stupňů.

Prognoza za pomorce:
Upozornění: Na severním Jadranu a během neděle i na středním jadranu možnost místních bouřek.

Jinak povane jihovýchodní až jihozápadní vítr, 5-16 uzlů. Zítra během dne na otevřeném moři jihovýchodní vítr až 15-19 uzlů. Moře na 1-2. Na otevřeném moři a odpoledne i při pobřeží 2-3. Viditelnost 10-20 km. Na moři bude proměnlivá oblačnost. Hlavně na severním Jadranu, během dne i na středním možnost deště a bouřek.

Doprava:
Doprava v Chorvatsku je vzhledem k sobotě poměrně intenzivní jak směrem na moře, tak do vnitrozemí. Před tunelem Sveti Rok na dálnici A1 směrem ze Záhřebu do Splitu je pěti kilometrová kolona. Opačným směrem, tedy na Záhřeb je kolona už 11 kilometrů. Policie dopravu z toho důvodu přesměrovává od uzlu Maslenica směrem na Gračac. Na dálnici A6 Rijeka- Záhřeb je na sjezdu Orahovica kolona dlouhá 2 kilometry.

Problémy dělá i Jadranská magistrála: ucpává se obchvat Rijeky a úsek Split-Makarská.

Přechody:
Na přechodu Macelj je na výjezdu kolona 6-7 kilometrů. Z toho důvodu policie dopravu odvádí na sousední Lupinjak, kde je kolona 2 kilometry. Na přechodu Bregana vozidla čekají na výjezdu půl hodiny a více. Na dálničním sjezdu Buje směrem na přechody Kaštel a Plovanija se utvořila kolona dlouhá 10 kilometrů.

Trajekty:
Plují podle řádu, ale na některých místech nestíhají odbavovat. V přístavu Jablanac na ostrov Rab je fronta čítající 3,5 kilometru. Opačným směrem, v přístavu Mišnjak na Rabu stojí fronta asi dvoukilometrová. V přístavu Žigljen na Pagu je kolona asi 1,5 kilometru.

Kurzy:
Kurzovní lístek dnes zůstává pochopitelně beze změn. To znamená, že podle středního kurzu Chorvatské národní banky jednomu euru odpovídá 7 kun a 35 lip. Za 100 českých korun dostanete podle středního kurzu 25 kun. Směnárny si samozřejmě připočítávají poplatky nebo nabízejí méně výhodný kurz, než je oficiální střed.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu