V Doněcku je zatím klid. Putin a Porošenko se dohodli na krocích pro delší příměří

6. září 2014

Obě strany ukrajinského konfliktu zatím dodržují dohodnuté příměří. Ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimír Putin se po telefonu dohodli na dalších krocích, které jsou potřeba k tomu, aby příměří platilo delší dobu. Shodli se na kontrole ze strany OBSE i na nutné humanitární pomoci pro postižené oblasti na východě Ukrajiny.

V Doněcku byl po mnoha měsících první klidnější den, i když podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu Martina Dorazína se střelba ze vzdálených okrajů města ještě ozývala.

Obyvatelé nastalého klidu využili a vyšli do ulic, aby si nakoupili. Byly vidět i rodiny s dětmi a starší lidi, kteří se celou dobu snažili neodcházet příliš daleko od svých domovů, sklepů a protileteckých krytů. Také městská doprava dnes fungovala normálně a byla plná cestujících.

Čtěte také

Důvěra v trvání příměří však není moc velká. „Byl jsem na severu a východě Doněcku, v hornických městečkách. Místní povstalci potvrdili, že za 24 hodin nedošlo k žádným velkým útokům ani odpovědi z jedné ani z druhé strany. Přesto ale příliš nedůvěřují slibům ukrajinské strany, že hodlá příměří dál dodržovat,“ hlásí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Doněcku.

autor: mdo
Spustit audio