V dobrém divadelním textu najdete s každou reprízou něco, co s vámi rezonuje, říká Křenková

2. červenec 2019

Další festivalový den ze Sadové kolonády otevírá rozhovor Jana Pokorného s herečkou Eliškou Křenkovou. Na festivalu v Karlových Varech hraje v divadelní inscenaci Amerikánka s Terezou Voříškovou. Vytvořila také jednu z rolí ve filmu Tiché doteky, mysteriózním dramatu o manipulaci.

Eliška Křenková vystudovala na DAMU obor alternativní divadlo, což jí na rozdíl od činohry přineslo širší okruh dovedností: „Naučili jsme se hrát s marionetami a maňásky, měli jsme činohru, zpěv, hodně pohybu, tanec… Člověk si pak může vybrat, co ho baví a čemu se chce věnovat.“

Eliška Křenková: Nebaví mě hodný holky

Eliška Křenková

Je to jen pár týdnů, co v Rudolfinu převzala Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli filmu Všechno bude. V zimní road movie slovinského absolventa FAMU Olmo Omerzua hrála nejednoznačnou postavu stopařky Báry, kterou vezme do ukradeného auta dvojice chlapců na útěku z domova. Není to poprvé, co Eliška Křenková, jež k herectví zběhla z tanečních studií, zaujala filmovou veřejnost.

Představení Amerikánka má ráda, mimo jiné proto, že text inscenace považuje za skvělý. „Je sugestivní a dobrej, takže se to hraje samo. Proto pro mě nebylo těžké vstoupit do postavy, od začátku se mě to dotýkalo, takže si to od začátku užívám.“ Dobrý divadelní text se podle ní pozná podle toho, že herec s každou reprízou najde něco, co s ním v tu chvíli rezonuje. „Pokaždé si z představení odnáším něco, co je pro mě nové.“

Inscenace je pro ni důležité i v osobní rovině. Vůbec poprvé v něm totiž hraje s dlouholetou kamarádkou Terezou Voříškovou. „Ta inscenace je těžká. Nikdy nezapomenu na potlesk po premiéře, kdy jsme byly pod hrozným tlakem. To, že jsme to zvládly a dostaly ovace, že jsme tam my dvě stály před čtyři sta lidmi a držely se za ruce… To je pro mě strašně krásný,“ vzpomíná.

Eliška hraje také v novém snímku Michala Hogenauera Tiché doteky. „Je to zajímavý film s vážným tématem manipulace. Mladá au-pair se dostane do bohaté rodiny, která je součástí sekty, aniž by o tom věděla.“ Životní zlom nastal při natáčení filmu Rafťáci. Díky němu zjistila, že ji baví hrát, a dala přednost herectví před tancem.

autoři: Jan Pokorný ,
Spustit audio