V diváckém Top ten čtyři české filmy

11. červenec 2002

Podle průběžného hlasování návštěvníků karlovarského festivalu se jako horký kandidát na diváckou cenu jeví soutěžní film Erasmus a spol. Velmi dobře si u diváků vedou české snímky - v Top ten žebříčku se drží hned čtyři, přestože až na Smrady měly premiéru již dávno před festivalem.

Francouzsko-španělský film Erasmus a spol.režiséra Cédrica Klapische vypráví příběh studenta, který odjede na jazykový studijní pobyt, a připomíná někdejší romány o létech učednických. Na druhém místě v Top ten je drama Na miskách vah, snímek se známým švédským hercem Stellanem Skarsgardem, třetí místo v divácké soutěži patří nejúspěšnějšímu českému dílu Babí léto Vladimíra Michálka.

Pod pověstnými medailovými stupni se drží soutěžní snímek Nikde v Africe, vyprávějící o židovské rodině, která před druhou světovou válkou emigrovala do Afriky a tam se přizpůsobuje novému životnímu stylu. Následují dva české soutěžní snímky - Smradi, který měl v Karlových Varech premiéru ve středu, a Zelenkův Rok ďábla.

Sedmá příčka patří filmu Samsara o budhistickém mnichovi, který se rozhoduje mezi světským a duchovním životem. Desítku uzavírají Smích racků, český film Divoké včely Bohdana Slámy a na pomyslném posledním místě je Ptačí svět.

Výsledky divácké soutěže, probíhající napříč sekcemi, zatím nejsou konečné, do jejího uzavření zbývají ještě tři festivalové dny.

autor: dka
Spustit audio