V Chorvatsku vysychají zdroje vody

7. srpen 2003
Vysílání v Chorvatsku 2009

Kvůli extrémnímu suchu vysychají v Chorvatsku zdroje vody. V oblasti kolem Mljetu vyhlásily tamní úřady dokonce stav elementární katastrofy. Chorvaté také sčítají škody způsobené letošními velkými požáry. Jen částky vynaložené na hašení ohňů jdou do milionů kuna.

Horké a suché počasí stále trápí Chorvatsko. Kvůli extrémním vedrům totiž vysychají zdroje vody. Jedním z postižených míst je i Mljet, kde tamní úřady vyhlásily stav elementární katastrofy. Mljet má potíže s nedostatkem vody každoročně, a místní obyvatelé se proto na sucha tradičně připravují sbíráním dešťové vody do zásobníků. I ty už ale vyschly, a tak jsou lidé odkázáni jen na pitnou vodu v PET lahvích.

Oběti letošních požárů na území Chorvatska už sčítají první škody. Jen na ostrově Brač shořelo tisíc olivovníků na dvou tisících hektarech. Pro pěstitele na Brači je to velká tragédie, protože právě olivovníky patří k tamním tradičním zemědělským artiklům. Škody napáchané požáry na Brači, včetně nákladů na jejich hašení, jsou několikamiliónové. Pouhá jediná letová hodina "kanadéru", tedy speciálního hasícího letadla, přijde na 10 tisíc dolarů. Na Brači přitom v jednom čase zasahovaly až čtyři takovéto letouny najednou.

Počasí v Dalmácii:
V pátek 8. srpna bude v Dalmácii opět velké vedro - teploměr má ve stínu ukazovat až na 38 stupňů Celsia. Odpoledne ale hlavně na severním Jadranu počítejte s oblačností.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu