V Česku chybí turisté. „Někde mají díky nim obchod či divadlo,“ varuje před úpadkem regionů šéf CzechTourism

1. srpen 2021

Cestovat za odpočinkem do zahraničí je i v roce 2021 složitější než před pandemií. Na první pohled by z toho mohly těžit české turistické destinace a přírodní i kulturní památky. Jenže třeba v Praze omezení cestovního ruchu v důsledku způsobilo, že ve městě zdražilo vodné a stočné o 8 procent, protože celková spotřeba vody klesla.  Jak vysvětlují Pražské vodovody a kanalizace, údržba a provoz se musí rozpočítat do menšího množství dodané vody. A problémy hlásí i regiony.

„Je to o službách obecně v republice. Mnoho obcí má třeba prodejnu nebo restauraci hlavně díky cestovnímu ruchu,“ upozorňuje Jan Herget, ředitel agentury CzechTourism. Zmiňuje třeba obce na oblíbeném Lipně, kde se vlastní obchod vyplatí i proto, že tam nakupují dovolenkáři.

Čtěte také

„Ve větších městech to mohou být i divadla, bazény nebo sauny. To jsou všechno služby, které jsou zbytné, ale oceníme je. Nečerpají z nich jenom turisté a návštěvníci, ale také místní,“ pokračuje a dodává:

„Cestovní ruch nám nepřináší jenom krásné opravené památky, cyklostezky, fungující ski areály a golfová hřiště. Často nám zpříjemňuje život, aniž si to uvědomujeme.“

„Nevěděli jsme, kdy budou příjmy“

Problémy pociťují i v Moravském krasu. Část nákladů je zkrátka fixní bez ohledu na úspěšnost návštěvnické sezóny. 

Čtěte také

„Třeba v červnu tu bylo tolik lidí jako v roce 2020, ale pořád je to o 40 až 60 procent méně oproti roku 2019,“ říká Jakub Gabriš, zástupce vedoucího Správy jeskyní Moravského krasu.

„Museli jsme řešit jen ty nejzákladnější provozní a údržbářské záležitosti. Šetřilo se. Nemohli jsme se pouštět do větších investic, protože nikdo nevěděl, kdy se zase otevře a kdy budeme mít nějaké příjmy. Přestože by situace sváděla k tomu využít ji pro velké rekonstrukce,“ přiznává Gabriš.

V pořadu Zaostřeno se Vít Pohanka podívá, jak to vypadá s návštěvností v Českém ráji, na Zámku Žďár na Vysočině a také v Litomyšli ve východních Čechách.

Poslechněte si celý pořad.

autoři: Vít Pohanka , kac
Spustit audio

Související