Už se kompletně zaplnily dva nové pavilony náchodské nemocnice za téměř půldruhé miliardy korun

1. červen 2021 11:31

Nové pavilony náchodské nemocnice jsou už kompletně zaplněny. Jako poslední se přestěhoval personál a pacienti dětského a porodnického oddělení. Začala tak fungovat dětská ambulance, v poledne začíná nemocnice po několikadenní pauze přijímat rodičky.

Krátkou historii nejdražší investice Královéhradeckého kraje v historii nabízí reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Budova, respektive dva nové pavilony prošly kolaudací už na podzim minulého roku. Výstavba trvala 27 měsíců a od podzimu probíhal zkušební provoz. Současně stavební firma odstraňovala vady a nedostatky, které při přebírání zástupci nemocnice odhalili.

Nové pavilony s lůžky pro pacienty i operačními sály patří k nejmodernějším v republice. Nabízí integrovaný systém řízení, s trochou nadsázky se dá říct, že budova je schopna řídit sama sebe.

Samotná stavba stála téměř 1,5 miliardy. A dovybavení přístroji potom další stovky milionů korun.

V zimě nemocnice budovu přechodně využívala jako stacionář pro covid pacienty, z přízemí se stalo očkovací centrum. Až pak se do pavilonů přesunula celá oddělení. Které bylo první?

Bylo to ortopedické oddělení, jeho stěhování začalo na konci března. Naplno ho potom začali zdravotníci a pacienti využívat hned po Velikonocích.

Čtěte také

Stěhování probíhalo postupně tak, aby byl zachovaný provoz, protože to je samozřejmě u nemocnice klíčové. Nejprve tak šlo o běžné vybavení lůžkového oddělení ortopedie, tedy například dlahy, obvazy a léčiva. Až nakonec se přemístili pacienti.

Z operačních sálů se nejprve stěhoval jeden, aby se na tom druhém mohlo stále operovat.

Po ortopedii následoval přesun chirurgie a nakonec i dalších oddělení.

Dnes stěhování jednotlivých oddělení končí. Která část se slavnostně otevře jako poslední?

Bude to porodnice a to přesně v poledne. Proti starému oddělení je v nových prostorách o jeden porodní box víc. Dva že čtyř jsou s relaxační vanou a s výhledem na náchodský zámek.

Čtěte také

Místo tří nadstandardních pokojů je jich teď na novorozeneckém oddělení šest. A hlavně jsou porodnice, novorozenecké oddělení a sekční sál na jednom patře.

Anesteziologové tak jsou ve stejné budově. Oproti předchozímu stavu, kdy se museli k operačnímu porodu přemístit mezi horním a dolním areálem nemocnice.

Dneškem je tak nová budova plně v provozu. Tím ovšem modernizace náchodské nemocnice nekončí, v plánu jsou změny za stovky milionů korun. Hlavně demolice jedné ze starých budov a na jejím místě má vyrůst další moderní pavilon.

Spustit audio

Související