Útoky se v Tunisku mohou opakovat, varuje britské ministerstvo zahraničí

28. červen 2015

Velká Británie zpřísnila doporučení pro cesty do Tuniska. Nebezpečí útoků podobných pátečnímu atentátu na turisty na pláži podle Londýna trvá. Z 39 obětí mladého střelce měla skoro polovina britské občanství a pro Spojené království je to nejhorší atentát od teroristických akcí v Londýně před deseti lety.

Útoky mohou v Tunisku provádět "jednotlivci, o kterých úřady nemají informace a které inspirovali teroristické skupiny přes sociální sítě," uvedlo britské ministerstvo zahraničí v aktualizovaném doporučení pro své občany cestující do Tuniska.

Varování dnes vydalo také české ministerstvo zahraničí. Češi, kteří tráví dovolenou v Tunisku, si mají dát pozor na místa, kde je hodně lidí, včetně bazarů. Připomnělo také riziko únosů u hranic s Libyí a Alžírskem.

Na odpoledne svolává šéf resortu Lubomír Zaorálek z ČSSD krizový štáb ministerstva. Zabývat se má právě bezpečnostními riziky v Tunisku.

„Jsme ve spojení se službami jiných, dáváme to dohromady a máme informace, které ale nejsou nijak dramaticky odlišné,“ řekl Zaorálek.

Čtěte také

Britští ministři obrany a zahraničí, Michael Fallon a Philip Hammond dnes v různých nedělních vydáních britských listů shodně uvedli, že teroristický útok v Tunisku bude mít vliv na britskou obrannou a bezpečnostní strategii. Přispěje prý také k odhodlání Londýna bojovat proti islámskému extremismu.

Počet britských obětí pátečního atentátu podle úřadů s největší pravděpodobností nadále poroste. Zatím tuniské ministerstvo zdravotnictví identifikovalo 17 obětí, z čehož je prý 15 Britů a po jednom občanovi z Belgie a Německa.

„Bohužel můžu potvrdit, že při útoku zemřelo nejméně 15 Britů. Číslo ale ještě může narůst, několik dalších turistů je totiž po děsivých pátečních událostech stále s vážnými zraněními v nemocnici," prohlásil zástupce britského ministerstva zahraničí Tobias Ellwood.

Ze severoafrické země se nyní pokouší dostat tisíce turistů z celého světa.

Čtěte také

Město Súsa, kde k útoku došlo, už opustilo asi 3000 turistů. Většinou jsou to Britové, kterých bylo mezi oběťmi nejvíce, minimálně 15. Ze severoafrické země se vrátili zpět do vlasti i první čeští turisté.

Podlle Asociace cestovních kanceláří chce kvůli pátečnímu teroristickému útoku z tuniského letoviska Súsa předčasně odletět dalších 30 až 40 Čechů. Bydlí v hotelu hned vedle místa, kde útočník zabil 38 lidí. Pak ho policisté zastřelili. Celkem nyní tráví dovolenou v severoafrické zemi asi 3000 Čechů.

Turisté a místní obyvatelé nesou k místu útoku tuniskou vlajku

Tunisko posílilo tisícovkou policistů ostrahu hotelů. Zakázalo také cesty svých občanů mladších 35 let do sousední Libye.

Policie prohledává byt v Kajruánu, ve kterém pobýval zastřelený útočník Sajfuddín Rizgí. Vyslýchala také jeho rodiče a příbuzné. Podle dostupných informací ale neměli o záměrech Rizgího tušení.

Tunisko je v pohotovosti od březnového atentátu na muzeum Bárdá v metropoli Tunisu. Zahynulo při něm 22 lidí, z nichž většina byli turisté.

Čtěte také

Dnes večer se kvůli atentátům v Tunisku, Francii a Kuvajtu sejde předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Vyhodnotí opatření proti nelegální migraci a bude se zabývat bezpečnostní situací v Česku.

V reakci na útoky posílila Česká republika bezpečnostní kontroly u některých ambasád i na pražském letišti.

autoři: ČRo , mac | zdroj: ČTK
Spustit audio