Usain Bolt se loučí s kariérou. Začne na své oblíbené Zlaté tretře

27. červen 2017

Chce se rozloučit na vrcholu velmi úspěšné kariéry a nejlépe tím, že k jedenácti titulům mistra světa přidá další zlaté medaile. Sezóna mítinků ale začne pro jamajského sprintera Usaina Bolta na místě, které důvěrně zná. V Ostravě, při Zlaté tretře.

Místní organizátoři si největší hvězdu světové atletiky opečovávali po celou dobu její kariéry. A Usain Bolt jim přízeň oplácí už devátou návštěvou. Tenhle mítink si pro svou rozlučkovou sezónu vybral bez váhání.


Bylo to trochu náročné, protože většina mítinků bude až po mistrovství světa. Takže jsem neměl moc možností. Ale jeden z mítinků, kam jsem vždycky věděl, že chci přijet, byl ten v Ostravě.Usain Bolt

Už na začátku minulé sezóny sprinter organizátorům vzkázal: „Udělejte to ve správném termínu, ať mám šanci přijet a závodit tady naposledy.“ Důvod byl jasný. „Určitě jsem chtěl přijet,“ říká Usain Bolt.

Manažer mítinku Alfonz Juck i špičkováním ukázal, jak výjimečná je vzájemná přízeň. Prý mají pro Boltův start na 100 metrů připravenou neoblíbenou dráhu číslo 1, když je tedy ta jednička. Vtip rychle uvedl na pravou míru a ujistil, že Bolt dostane pětku, tedy jako obvykle dráhu uprostřed.

Čtěte také


Doufám, že pořád budu dělat něco u atletiky. Co nejvíc chci tomuhle sportu pomoct. Možná budu mít děti, budu ženatý. Nikdy nevíte. Uvidíme, co se stane.Usain Bolt

Zatímco je naprosto jasné, co dělal Bolt v posledních deseti letech: běhal, lámal světové rekordy, vítězil a bavil diváky. Na otázku, co by mohlo být za deset let, když letos kariéru ukončí, odpověď ještě nenašel. „Jak se vidím? Netuším. Snad ne s pivním pupkem!“ směje se Bolt.

To by se při vypracovanosti jeho postavy a tím, jak se svaly mění v tuk, mohlo stát. Usain Bolt to ale nemá v plánu dopustit. A je dost možné, že třeba zase přijede na Zlatou tretru. A možná, že ne sám.

autoři: kyk , jch
Spustit audio