Urbex, průzkum moderních ruin. Je to exploze emocí

26. říjen 2015
Trendy

Opuštěné domy, které postupně chátrají, tovární haly, kde zvuk strojů dávno utichl. I ty mají své příznivce a obdivovatele. Na rozdíl od squatterů přicházejí na krátké návštěvy.

Každý vstup do objektu je adrenalin a exploze emocí. Nikdy nevíme, co nás uvnitř čeká. A i když dopředu víme, kudy dovnitř, nikdy nemáme stoprocentní jistotu, že to dobře dopadne, popisuje své zkušenosti jeden z vyznavačů tzv. urbexu.

„Je to průzkum moderních ruin, většinou starých nemocnic, továren i obytných domů. Urbexér fotí nebo natáčí video,“ říká správce webové stránky urbex.cz a vášnivý urbexér, který si přezdívá Diver Zant.

Urbex je nový fenomén, který jen tak nepomine. Zachytí něco, co možná jednou zanikne. Pro historiky architektury to může být velmi cenná informace, uvedl na adresu urbexérů historik architektury Zdeněk Lukeš.

Urbexu se věnuje čím dál tím víc lidí. Nejde jim však o pořízení fotek, ani o historii budov, pouze je na facebooku sdílejí.

Neunášej nic, než fotografie, nezanechávej nic, než stopy. To je hlavní urbexové pravidlo, které by měli všichni respektovat. Proto kvůli ochraně objektů každý správný urbexér své lokace tají.

„Nejsilnější momenty zažíváte, když jste ve starém domě a máte pocit nebo jste si jistý, že v domě je ještě někdo další. Potkali jsme se s bezdomovci nebo dalšími průzkumníky. Když stojíte za skříní a slyšíte kroky, to je největší adrenalin,“ zmiňuje aktivní urbexérka Dáša.

autoři: sch , Klára Janicki
Spustit audio