Úřady práce a nové zaměstnání

10. duben 2002
Dobrá rada

Najít si práci, která by vás bavila a také finančně uspokojila, může být v dnešní době složité. Jedním z pomocníků jsou vedle personálních agentur úřady práce. Jak komunikovat s takovým úřadem a co od něj očekávat je téma rozhovoru s Věrou Prokopovou z odboru poradenství a zprostředkování Úřadu práce hlavního města Prahy.

Jaký by měl být první krok při ztrátě zaměstnání?

Prokopová: Doporučuji obrátit se do tří dnů po skončení zaměstnaneckého poměru na příslušný úřad práce, řídíme se místem trvalého bydliště.

Jak může úřad práce pomoci?

Prokopová: Nejdříve zájemce o práci zaeviduje, zkontroluje, zjistí jestli má nárok na hmotné zabezpečení, vydá příslušné rozhodnutí a souhlasí-li dotyčný s evidencí, může využívat jeho služeb při hledání dalšího zaměstnání.

Může si klást nějaké nároky?

Prokopová: Může a ty jsou vymezené naším zákonem o zaměstnanosti. Uvede své dosavadní zaměstnání, praxi, zkušenosti, vzdělání a s přihlédnutím k těmto skutečnostem mu naše oddělení pomáhá najít vhodnou práci.

Je možné některé nabídky odmítnout? Jak dlouho se může zaměstnání hledat?

Prokopová: V Praze je to průměrně asi půl roku. Pokud se to nepovede v průběhu prvního měsíce, neměla by nastoupit skepse. Někdy se hledá i bez výsledku a pak se zamýšlíme nad příčinami.

Stává se, že je nalezená práce odmítnuta?

Prokopová: Uchazeč může místo odmítnout, jestliže neodpovídá jeho vzdělání, kvalifikaci nebo z důvodu péče o děti či složité dojíždění. Tyto důvody také přesně vymezuje náš zákon o zaměstnanosti.

Je možná rekvalifikace?

Prokopová: Úřad práce předpokládá, že se uchazeč nespoléhá pouze na naše služby, ale sám vyvíjí aktivitu a snaží se uplatňovat další možnosti. Je to třeba využívání personálních agentur, čtení inzerátů, návštěvy výběrových řízení. Pokud se tato činnost půl roku až rok, tak potom uvažujeme, jaké další nástroje při hledání využít. Přestoupíme do režimu aktivní politiky zaměstnanosti a jedním z nástrojů úspěchu je rekvalifikace.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu