Univerzita Palackého oslavila v New Yorku 450 let. Lákala tam na krásy Olomouce a výměnné programy

23. říjen 2023 11:18

Hanácká metropole Olomouc a její univerzita Palackého se představovaly v New Yorku. Na Dni otevřených památek lákali jejich zástupci k návštěvě Olomouckého kraje v České národní budově na Manhattanu. Univerzita Palackého tam také s partnerskými univerzitami ze Spojených států slavila 450 let od svého založení.

Čtěte také

Návštěvníky secesní České národní budovy, ve které v New Yorku sídlí třeba generální konzulát nebo České centrum, zvaly k cestě do Olomouce videoklipy o historii i současnosti tohoto akademického města.

Na příkladu studenta z Kolumbie ukazoval dokumentární film univerzity, jaké možnosti studia a studentského života Olomouc nabízí a jaký má univerzita výzkumný program.

Zástupci města Olomouc, Univerzity Palackého a Olomouckého kraje pak byli dychtivými návštěvníky skoro na roztrhání a propagační brožury a předměty Olomouce na rozebrání.

Univerzitu Palackého pojí s americkými vysokými školami už několik desítek let spolupráce. A to oběma směry. Nejen, že odtamtud jezdí Češi studovat do Ameriky, ale i američtí studenti jezdí do Olomouce.

Dlouhodobé spolupráce

Nejintenzivnější jsou kontakty s univerzitami na jihu a středozápadě Spojených států.

„Máme spolupráci s University of Minnesota, která je naším partnerem v evropské univerzitní alianci Aurora. Potom máme spolupráci s University of Florida, kde jde hlavně o spolupráci v oblasti vědy a výzkumu,“ říká prorektor pro zahraniční vztahy Jiří Stavovčík.

„Více než 30 let spolupracujeme s Moravian University – ano, taková univerzita existuje v Betlému v Pensylvánii a je šestou nejstarší univerzitou ve Spojených státech. Založili ji moravští bratři v 18. století,“ pokračuje.

Propagační brožury a předměty Olomouce obklopily davy

„Potom máme více než 30 let spolupráci s University of Nebraska. Každý rok hostíme dvacet až třicet jejích studentů a spolupráci teď rozšiřujeme do mnoha oborů na všechny tři kampusy univerzity,“ dodává.

„Z těch vysokoškolských studentů jsou to hodně humanitně zaměřené obory, které se zabývají historií, historií střední Evropy,“ říká rektor Univerzity Palackého Martin Procházka.

„Pak jsou velmi oblíbené i programy zdravotnické, protože na rozdíl od těch pregraduálních amerických škol jsou naši studenti už běžně zapojeni do péče o pacienty a pracují v reálné medicíně. To je pro americké studenty velmi atraktivní,“ vysvětluje.

Nejkrásnější město v Česku

Olomouc je podle mezinárodního turistického průvodce Lonely Planet nejkrásnější město České republiky s druhou nejstarší univerzitou. Návštěvníci prezentace Olomouce a přilehlého kraje se rádi nechali krásami regionu zaujmout.

Wootenovi z New Yorku jezdí do Česka často, ale o Olomouci prý ještě nevěděli. Teď už ji zařadí do svého příštího cestovního plánu.

Prezentaci Univerzity Palackého a Olomouce uzavřel galavečer s klavírním recitálem Davida Kalhouse, který přednáší na Floridské státní univerzitě.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: Pavel Novák
Spustit audio

Související