Úmrtí dvou českých turistek v egyptské Hurghadě je stále nejasné

31. červenec 2013
Zprávy

Egyptská policie dál vyšetřuje případ úmrtí dvou českých turistek v letovisku Hurghada. Spekuluje se o otravě jídlem, nebo léky proti zažívacím potížím. Na místě už je i český lékař a zástupci pojišťovny, u které měly turistky cestovní pojištění. Mezitím byla těla obou žen převezena z místní nemocnice Thebes, která je přímo u hotelu, do státní nemocnice v centru Hurghady, kde bude pitva.

Muž, který jediný rodinnou tragédii přežil, je v péči místních lékařů a jeho stav se lepší. Nejpravděpodobnější příčinou úmrtí se zdá otrava jídlem nebo léky.Všem třem bylo údajně už předchozí den špatně, a tak si vzali prášky proti zažívacím potížím. Mezi klienty hotelu se ale žádné další otravy neobjevily.

Hoteloví zaměstnanci se domnívají, že se rodina nakazila jídlem někde mimo hotelový resort. Podle lidí, kteří zemřelé dobře znali, ale byla rodina na jídlo opatrná a stravovala se zásadně v hotelových restauracích.

Jak přímo z Hurghady informoval zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček, rodina měla jít v neděli na dětskou diskotéku a už večer nebylo turistům dobře. Celé pondělí strávili na hotelovém pokoji, nevycházeli.

Pouze otec telefonoval delegátovi cestovní kanceláře a informoval ho, že mají zažívací potíže a vzali si lék antinal. Ten je obdobou našeho léku ercefuryl a běžně se při těchto problémech v Egyptě užívá.

Do Hurghady mazitím už přijeli český lékař a zástupce zdravotní pojišťovny, která zemřelé ženy na cestu pojišťovala. Zapojí se tak do vyšetřování záhadného úmrtí.

„K situaci bychom se neradi vyjadřovali, protože je předmětem vyšetřování,“ řekl Českému Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny, která celou věc řeší.

„V průběhu celého včerejšího večera se delegáti CK snažili svolat jednotlivě klienty a nabídnout jim lékařské ošetření, které bylo zajištěno přímo v hotelu i s česky mluvící sestrou. Využilo ho 16 lidí a naštěstí všichni s negativním výsledkem,“ konstatoval Divoký.

Na místě je i česká konzulka

Do Hurghady po smrti dvou českých turistek dorazila i konzulka z českého velvyslanectví v Káhiře. Případ stále řeší egyptská policie a podle Johany Grohové z ministerstva zahraničí není možné odhadnout, jak dlouho vyšetřování potrvá. Stav hospitalizovaného muže se ale lepší.

„Na místě je naše konzulka, která tam začala komunikovat s úřady. Mluvila i s tím mužem – už je v dobrém stavu. V podstatě by měl být schopen transportu. Nemám však informaci, kdy se do České republiky vrátí,“ řekla Grohová. Muže už vyslechli zástupci egyptské prokuratury.

Neoficiální vyšetřovací verze, které zatím mluví o otravě léky na střevní potíže nebo jídlem, jsou předmětem diskusí. Lékař Marek Beneš z pražského IKEMu však obě možnosti zpochybňuje. Smrt totiž nastala příliš rychle:

„Otrava nějakým toxinem, jedem, který mohl v jídle být. Ale zase – vysoce nepravděpodobné.“

Těla obou zemřelých žen převezli z místní nemocnice Thebes, která je přímo u hotelu, do státní nemocnice v centru Hurghady, kde bude pitva.

autor: mac
Spustit audio