Účet na sociální síti až od 15 let? Je na Facebooku, jak to zajistí, říká náměstek Mlsna

22. březen 2018

Evropská komise, Spojené státy i Velká Británie vyšetřují možné zneužití dat o uživatelích Facebooku. O Facebooku se mluví v jiné souvislosti i v Česku. Vláda v demisi navrhla, aby pro zřízení Facebooku do 15 let byl v Česku nutný souhlas rodičů. Evropská unie přitom chce takto v rámci pravidel GDPR chránit děti jen do 13 let, jednotlivé státy ale mohou tuto hranici nastavit až na 16 let.

Patnáctiletou hranici u nás navrhla při jednání vlády v demisi předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů a získala pro to podporu ministrů. Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny ten, kdo nabízí a zpracovává osobní údaje, je tím, kdo má povinnost zajistit, aby bylo toto zákonné ustanovení naplněno.

„Všiml jsem si, že v debatách všichni zpochybňovali, jak se to bude kontrolovat. Otázka zní ale jinak: jak to ti, kteří služby nabízejí, například Facebook, budou sami zajišťovat. Když mluvíme o zneužití dat, osobní údaje musí chránit ne stát jako celek, ale každý, kdo je zpracovává,” říká.


Sociální sítě jsou média, jejichž prostřednictvím zasáhnete okamžitě obrovské množství obyvatel. Právě proto se jde tím směrem, že se pravidla zpřísňují.Zdeněk Kučera

Pokud dojde k porušení zákona, postihována bude společnost, která s daty nakládá. „Ona nepřijala dostatečná opatření k tomu, aby zabránila, že budou údaje zneužity. V Česku se o tom mluví jako o novinkách, ale tyhle povinnosti platí už od roku 2001. Debata, která se o ochraně osobních údajů v Česku vede, dohání tu ztrátu,” tvrdí Mlsna.

Nová doporučení

Podle právníka Zdeňka Kučery není debata o patnáctileté hranici důležitá tolik jako samotný efekt právní úpravy. „Tady se s panem náměstkem zčásti neshoduji, protože se domnívám, že by měla existovat jednoznačná vodítka, jak efektivitu vykonávání požadavku zajistit. Tak, aby nedocházelo k plýtvání peněz přemýšlením, jak ten mechanismus nastavit,” říká.

„V současnosti mluvíme nejen o ochraně osobních údajů, ale také o odstraňování závadného obsahu ze sociálních sítí. Právě o té efektivitě Evropská unie nyní představila doporučení, která se týkají odstraňování. Stanovuje v něm nově lhůty, které jsou často v řádu nikoliv týdnů nebo dnů, ale hodin,” podotýká právník.

Podle nedávných průzkumů se takzvané fake news šíří přes Twitter rychleji než jiné zprávy. „Sociální sítě jsou média, jejichž prostřednictvím zasáhnete okamžitě obrovské množství obyvatel. Právě proto se jde tím směrem, že se pravidla zpřísňují. Pořád je to ve vztahu k doporučením, pravidla, která platí na úrovni Evropské unie, stále vycházejí z toho, že dokud sociální síť o závadném obsahu neví, nemá povinnost jej vyhledávat. To se v rámci doporučení mění,” říká Kučera.

autor: rkr
Spustit audio