U2 (3)

19. květen 2007
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Začátkem 90. let se evangelizační vize z hudby U2 jakoby vytratila. Někteří lidé začali věřit, že se U2 vzdali a že špatný vliv rokenrolu převážil. U2 byli při koncertech často opilí a při turné Zooropa rozdávali kondomy. Křesťané, kteří kapele drželi palce, byli zaskočeni, ale nejen oni.

Časopis Melody Maker psal: "Zanechali kázání a sžíravých komentářů. Dublinský bouřlivák, který kdysi křičel Bohu do tváře, jestli odejdeš, půjdu za tebou, dnes mumlá, nemám kompas ani mapu a nemám náboženství. Ten muž, který měl kdysi tolik odpovědí, dnes vypadá zcela zmateně." Podle členů skuliny nic z toho nebylo důsledkem duchovního zmatku, ale byl prostě rozdílný přístup k problémům, kterých hovořili na albu October. Chtěli teď pracovat s protiklady. Rozhodli se, že najdou novou podobu U2. Cítili, že jejich image z doby Joshua Tree jako čtyř vážných mladých mužů ve vyprahlé poušti, na jejichž ramenou spočívá tíha celého světa, je značně omezující.

Album Achtung Baby mělo být hlubším pohledem na temnou stránku mezilidských vztahů. Posluchači tu našli stejnou duchovní hloubku, jakou měla jejich předchozí tvorba, tentokrát hudba však vzbuzovala pocity, jako když čtete knihu Job, nebo zvlášť bolestný Žalm. V písni Mysterious Ways například Bono zpíval: "Jestli chceš políbit nebe, nauč se klečet."

Následující album Zooropa vydané roku 1993 pokračovalo v odkrývání pochyb a temnoty, tentokrát však kapela věnovala větší pozornost úloze médií, která očkují lidi svou vlastní pravdou. Klíčem k celému albu je starozákonní kniha Kazatel. Pochmurné písně o nasycení ryzím materialismem. Jedním z důvodů, proč duchovní život skupiny U2 navenek působí nevyrovnaně, je skutečnost, že se to vše odehrává přímo před očima veřejnosti. Texty vypravují příběh Bonova vnitřního života o jeho bojích a vítězstvích, o jeho pochybováních i jistotách. Dalším důvodem je dlouhá doba, kterou strávili mimo církev. Vytvořili si svou vlastní teologii. Přestali se považovat za součást komunity křesťanů. Bono prohlásil, že žít podle Ducha znamená "tohle je můj život a ten je mezi mnou a Bohem a netýká se nikoho jiného."

U2: Zooropa (1993)

Na kariéře U2 je zajímavé, že začali s odpověďmi a později se posunuli k otázkám. To je ironie, kterou Bono reflektoval slovy: "Van Morisson začal zpívat o holkách a skončil písničkami o Bohu, řekl bych, že s námi je to naopak."

Ve zvukové podobě příspěvku byly použity ukázky z písní:

Mysterious Ways

autor: Karel Vepřek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.