U kuchaře Pavla Berkyho se žádné štědrovečerní speciality nevaří. Máme řízky, salát a houbovou polívku, říká

27. prosinec 2021

Pavel Berky vydal svou první kuchařskou knihu. V soutěži MasterChef Česko 2020 skončil na 3. místě. Jako módní návrhář si dal záležet nejen na obsahu, ale i na estetickém dojmu.

Pavel Berky

Jak tedy vypadala štědrovečerní večeře v rodině známého kuchaře?

„Žádné speciality se u nás nevařily - byly řízky, salát a houbovka. Tedy nic moderního.“

Upřednostňujete na Štědrý den klid, pohodu a pohádky?

„Přesně.“¨

Kolik se vás letos u stolu sešlo?

„Letos to bylo o něco smutnější, protože jsme nemohli jet na Slovensko za rodiči. Já jsem byl s Matějem u sestry a pak jsme ještě šli k Matějově rodině. U sestry se nás sešlo šest a bylo to živé a krásné.“

Není vám někdy líto, že se vás momentálně všichni ptají na vaření než na módu? Protože vy jste módní návrhář.

„To víte, že mě to občas zamrzí. Vždycky budu hlavně módní návrhář. Já to povolání miluji, stejně jako módu. Vaření přišlo lusknutím prstu. Vaření vždycky bylo mojí vášní. I jsem se kdysi rozhodoval, jakou profesní drahou se vydám. A móda vyhrála, vaření šlo stranou, i když se k němu teď vracím a baví mě.“

Váš cit pro módu a detail se promítá v jídle. Obdivuji, jak dokážete promíchat jednotlivé ingredience, které by mě osobně nenapadlo dávat dohromady. Stál jste jako malý u maminky a koukal jí pod ruce, když vařila?

„Rozhodně! Já byl víc v kuchyni než venku s kamarády.“

Kolik vám bylo let, když jste si troufl uvařit první jídlo?

Nová kuchařka Pavla Berkyho

„To už si vůbec nepamatuju. Samostatně vařit jsem začal asi někdy na střední škole.“

Co na vaše umělecké nadání ve vaření říkají rodiče, konkrétně maminka?

„Řekl bych, že se jí to líbí, že oceňuje, když přijde a já jí něco uvařím.“

Má k tomu někdy nějaké výtky? Říká, že by něco udělala jinak?

„Většinou ne. Já když vařím, zkouším často nové věci a ona je ráda zkouší. Občas nevěří, že to bude fungovat, ale většinou jí moc chutná a baví ji to.“

A volá vám někdy o radu, když vaří?

„To ne! (smích) Stalo se to jednou. Fotili jsme recept do kuchařky, suflé palačinky, a ona byla u sestry, hlídala holčičky a chtěla jim je udělat. Tak to mi volala, jak že jsem to dělal, že by to ráda vyzkoušela. Spíš je to ale pořád tak, že volám já jí.“

Kniha pod stromečkem je českou vánoční klasikou. Možná se u někoho letos pod stromečkem objevila nová kuchařka Pavla Berkyho

Recepty v nové kuchařce Pavla Berkyho jsou rozděleny do čtyř sekcí podle čtyř ročních období. Jsou mezi nimi i recepty jednoduché?

Z  nové kuchařky Pavla Berkyho

„Ano, jsou! Myslel jsem na ně, i na lidi, kteří nejsou v kuchyni až tak zdatní. Vlastně většina jídel je jednoduchá. Kuchařka je rozdělená na kategorie, najdete v ní i pomazánky, předkrmy. Každá kategorie ale pravda končí tříchodovým menu, které už je možná pro domácího kuchaře výzvou. To už je náročnější. Myslím si ale, že právě to fanoušci chtějí. Ví, že to jsem já. Já mám rád výzvy, když jídlo vypadá nádherně. Proto jsou v mojí kuchařce jak jednoduché, tak složité recepty.“

Nedá mi to, abych se na nějaký recept nezeptala. Středně těžký recept, něco, co bychom si teď o svátcích mohli udělat a sehnali na něj všechny ingredience.

„Miluji recept na kohouta na víně. Vím, že sehnat kohouta není jen tak, dalo by se to udělat i z kuřete…(smích) Jinak je to ale naprosto bezvadný, jednoduchý recept. Možná ale přeci jen dáme něco jednoduššího. Já totiž moc nemám rád tyto obměny, viz kohout za kuře. Zkuste se těmto náhražkám a nekvalitním surovinám vyvarovat, protože to opravdu ovlivní chuť a výsledný efekt jídla.“

Z  nové kuchařky Pavla Berkyho

„Vzpomněl jsem si ale na výbornou kedlubnovou polévku. Recept zní: oloupeme kedlubnu a nakrájíme ji na kostičky. Připravíme si dvě šalotky, oloupeme je a nakrájíme najemno. Do kastrolu si dáme kousek másla, osmahneme šalotku, přidáme kedlubnu, všechno dozlatova orestujeme. Zalijeme vývarem, přidáme trochu kmínu, sůl, pepř. Přivedeme k varu a počkáme, až kedlubna změkne. Pak to celé rozmixujeme a přidáme trochu smetany. A je to perfektní, zvlášť na zimní večery.“

Pavle, jak budete slavit silvestra?

„U nás doma jak jsou Vánoce pohodové, rodinné, tak silvestr je hodně divoký. A víc se k tomu vyjadřovat nebudu! (smích)“

Vraťme se tedy ke kuchařce. Tu si mohou zájemci objednat na vašem e-shopu? A k tomu řadu dalších věcí – jako pozdější dárek určitě vhodné.

„Určitě. Kromě tašky jsou tak ještě záložky a designová tužka s logem. Myslím, že je to hezké balení a že potěší.“

Pavle a co chystáte na rok 2022?

„Chtěl bych připravit novou kolekci. Jednu budu chystat s Ivou z MasterChefa. V létě budu zase vařit na různých akcích. Je toho hodně.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...