Tuzex měl hlavně ze společnosti odsávat valuty, popisuje historik Havlík

25. srpen 2023

„Digitálky, respektive digitální hodinky, byly jedním z důležitých druhů sortimentu, se kterým obchodovali hlavně veksláci. Ti se kromě byznysu s cizími měnami nebo s bony do Tuzexu podíleli i na pašování spotřebního zboží do Československa. Digitální hodinky byly fenomén, po kterém tehdy byla velká poptávka,“ popisuje historik Adam Havlík z Ústavu pro studium totalitních režimů a zároveň autor knihy Marky, bony, digitálky.

Naopak z Československa se nelegálně vyvážely starožitnosti. „Do velké míry to souviselo i s vykrádáním kostelů a kulturních památek. Starožitnosti veksláci prodávali do zahraničí a končily často v soukromých rukou sběratelů na Západě.“

Čtěte také

Veksláci využívali mezer na trhu, dnes by se dalo říct, že se dopouštěli daňových deliktů, tvrdí historik. Byli to ti, kteří ještě před rokem 1989 ovládli černý trh, obchodovali s cizími měnami v rozporu se zákonem.

 „Tuzex byl podnik zahraničního obchodu a primární funkcí prodejen bylo odsání valut od obyvatelstva, které mělo k cizím měnám přístup. Nejdřív šlo o menší vrstvu společnosti, třeba o turisty nebo ty, kteří pracovali v zahraničí, nebo naopak zahraniční diplomaty v Československu,“ vysvětluje.

Jak se v socialistickém Československu žilo vekslákům? A proč se režim příliš nesnažil potírat šedou ekonomiku? Dozvíte se v Hovorech Vladimíra Kroce. (repríza)

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související