Turisté u Jadranu mohou spatřit největší jachtu na světě

7. srpen 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Jaderským mořem pluje největší jachta na světě. Jmenuje se Octopus a jejím majitelem je Paul Allen, což je po Billovi Gatesovi nejdůležitější člověk Microsoftu.

Jachtu i Paula Allena mohli včera potkat návštěvníci Hvaru, dnes pluje dál po Jadranu. Jachta Octopus je dlouhá 126 metrů a do její nádrže se vejde benzin za 250 tisíc dolarů.

Firmě Bechtel se nelíbí rozhodnutí chorvatské vlády vypsat veřejné výběrové řízení na nový dálniční úsek od Splitu směrem na Dubrovník. Původní záměr vlády dát zakázku na stavbu 37 kilometrů dlouhé trasy mezi Dugopolje a Šestanovac této americké firmě bez výběrového řízení kritizovala Evropská komise. Bechtel tvrdí, že tak přijde o práci až 2200 Chorvatů, které firma na stavbu najala.

V městečku Sinj, které leží asi 30 kilometrů severně od Splitu, začala 289. Sinjská alka. Jde o historický rytířský závod jezdců na koních, pořádaný na památku vítězství zdejších obyvatel nad mnohonásobnou přesilou tureckých útočníku v roce 1715.

Soutěž je velmi oblíbená a sjedou se na ni turisté i lidé z celého Chorvatska. Sinjská alka se koná každý rok počátkem srpna a navazuje na ni tradiční pouť k Divotvorné panně Marii Sinjské.

autor: mfi
Spustit audio

Více z pořadu