Trenér Kari Jalonen po zisku světového bronzu: Doufejme, že to český hokej někam posune

30. květen 2022

Dlouholeté čekání na medaili je u konce! Čeští hokejisté po drtivé poslední třetině v zápase o bronz proti Spojeným státům vybojovali bronzové medaile. Závěrečná siréna po vítězství 8:4 odšpuntovala české oslavy, které budou bezpochyby probíhat i v dalších dnech. A důvodů k radosti je více. Skvělý šampionát totiž zažil kapitán hokejové reprezentace Roman Červenka, který byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje a navíc ovládl kanadské bodování!

Tak to konečně vyšlo. Zisk bronzových medailí z hokejového šampionátu znamená velkou úlevu pro český hokej. Po nepovedeném semifinále s Kanadou se tým trenéra Jalonena výborně zkoncentroval na závěrečný duel proti USA. I když po čtyřiceti minutách v českém táboru moc důvodů k radosti nebylo, tak poslední třetina snů vše otočila.

„Kdybychom každý rok vyhrávali, nebo jezdili s medailemi, tak by se ta třetí třetina brala trochu jinak. Ale teď to bylo deset let a my to oslavíme jako zlato,“ sliboval oslavy David Krejčí. Brankostroj v závěrečné periodě komentoval i nejproduktivnější hráč turnaje Roman Červenka. „Museli jsme tam nechat všechno. Podařilo se nám dát brzo gól, což nám hrozně pomohlo a potom už jsme cítili, že jsme silnější,“ popisoval pro Radiožurnál průběh rozhodující třetiny.

„Doufejme, že to český hokej někam posune. Mám radost, jak jsme to nakonec zvládli, i když tam bylo od našeho týmu během turnaje dost kotrmelců. Můžeme si ale říct, že jsme vítězové. A ta třetí třetina, nikdo mi asi nevysvětlí, jak a kde jsme našli tak obrovskou energii. Lítali jsme po letě, byli jsme všude, a vycházelo nám, na co jsme sáhli. Po našem třetím gólu už byl na ledě jenom jeden tým. A to je ten krásný hokejový život,“ pochvaloval si trenér Jalonen, který vnesl do českého hokeje svěží vítr.

Čtěte také

V nervydrásajícím finále mezi Finskem a Kanadou bavila diváky především třetí třetina. Kanaďané podobně jako ve čtvrtfinále proti Švédsku předvedli výborný finiš, kdy nejdřív dvě minuty a dvanáct sekund před koncem snížil Zach Whitecloud a v čase 58:36 vyrovnal Maxime Comtois. Oba góly zvládli Kanaďané vstřelit při hře bez brankáře. Ale ani to jim zápas nezachránilo. Domácí tým dokázal v Tampere udeřit v prodloužení díky přesilovkovému gólu Sakariho Manninena, který odstartoval zlaté oslavy.

Čeští hokejisté zažívají úspěch, na který se čekalo dlouhých deset let. Všichni fanoušci tuzemského hokeje věří v lepší zítřky, a že vybojovaný bronz znamená kvalitní odrazový můstek do další práce.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.