Tomáš Zima: Světlo na konci tunelu je v nedohlednu. Nové testy ale boj proti koronaviru zefektivní

24. září 2020

Nové testy na odhalení koronaviru, které vyvinula Univerzita Karlova ve spolupráci se soukromými firmami, jsou již v provozu. Jeden z nich odhalí zároveň i chřipku. V čem jsou ještě unikátní?

Čtěte také

„Testy mají v první řadě výrazně zkrátit dobu pro odhalení koronaviru. Fungují na principu polymerázové řetězové reakce, ale unikátní jsou na nich dvě věci,“ říká v pořadu Jak to vidí... rektor univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Ochrana povolaných

„První věc, kterou vyvinula skupina kolem pana profesora Kmocha z 1. lékařské fakulty, je inaktivace viru. To je velmi důležité, protože se zvyšuje ochrana osob, které se vzorkem manipulují a dále jej zpracovávají.“

Po výtěru nosu se vzorek jednoduše vloží do roztoku, a v ten okamžik se vir stává inaktivním. V případě jakékoli nehody nebo neodborné manipulace tak nemůže vir dále nikoho ohrozit.

Izolace DNA

Druhá věc je výrazné zrychlení izolace nukleové kyseliny. Jak dále vysvětluje Tomáš Zima, z viru je třeba potřeba získat genetickou informaci, tu namnožit a následně přečíst. S novými testy se celý laboratorní proces, včetně pipetování a označování vzorků, výrazně zrychlí.

Čtěte také

„U izolace můžeme mluvit o dvojnásobném až trojnásobném zkrácení celého procesu, u polymerázové řetězové reakce až dvojnásobném. Vyšetření 96 vzorků se ze standardních dvou až tří hodin stáhne na hodinu až hodinu a půl,“ říká host Dvojky.

Nové testy také nejsou vázány na konkrétní přístroj v laboratoři. Testy jsou vhodné pro malá i velká zařízení, přičemž při stejné investici se výkony laboratoří až ztrojnásobí.

Navíc v následujících dnech bude uveden na trh i test, který při jednom vyšetření odhalí přítomnost nejenom koronaviru, ale také chřipky typu A nebo B.

Limity testování 

Jako hlavní limitující faktor testování vidí Tomáš Zima omezenou kapacitu odběrových míst. Odběrová místa se dnes potýkají s obrovským přetlakem žadatelů o test. Na testy se mnohdy čeká dlouho a maximální počet testovaných v jednom odběrném boxu je 300 lidí za den. To je velmi limitující. Je nutné připravit schémata, kdy a koho testovat, aby se tato část testování nezhroutila.

Druhým limitujícím faktorem jsou pracovníci laboratoří, kteří jsou na hranici svých sil. Již několik měsíců se laboranti potýkají s obrovskou zátěží. A to teprve zimní měsíce přijdou. Nachlazení se nevyhýbají ani zdravotníkům,“ uzavírá Tomáš Zima.

Další témata rozhovoru: problém komunikace a šíření strachu v době pandemie; novela vysokoškolského zákona a odebírání titulů; egyptologická výstava Sluneční králové v Praze. 

Spustit audio

Související