Tereza Chaloupková: Rakousko si naordinovalo třetí lockdown ještě před třetí vlnou

25. prosinec 2020

Deset dní poté, co skončil v pořadí druhý tvrdý lockdown v Rakousku, oznámila spolková vláda poněkud překvapivě další, v pořadí třetí celostátní lockdown.

Ten má Rakousko provést oslavami nového roku a skončit až 18. ledna. Masové testování v polovině prosince se sice v rámci velkého spektáklu aktivního boje s covidem uskutečnilo. Ale jaksi bez mas.

Čtěte také

Účast 2,1 milionu lidí, tedy asi 25 procent obyvatel Rakouska, vlastně nic hmatatelného nepřinesla. A není ani dost dobře možné zlobit se na ty, kteří k testům nepřišli. De facto účast na masovém testování neznamenala žádnou osobní výhodu ani nedokázala zabránit opětovnému zavírání země.

Rakušané se rozhodli ustoupit tváří v tvář neklesajícím číslům nových infekcí. Až pár dní po oznámení nového lockdownu z 18. prosince klesla tato čísla poprvé pod počet dvou tisíc denně. I tak je ale podle vlády i opozice stěžejní možný vánoční a silvestrovský boom nových infekcí držet pod pokličkou. Konkrétně pod pokličkou kompletního zavření gastronomie, obchodu, služeb, omezení vycházení a určení maximálního počtu lidí, kteří se smí scházet. A to od 26. prosince.

Proč je ale potřeba znovu a opětovně tak drasticky reagovat? Listopadový lockdown sice zafungoval, ale ne dostatečně. Rakousko si tak naordinovalo třetí lockdown ještě před třetí vlnou. Setkat se na Vánoce může společně 10 lidí a pak zase na dlouho „Schluß“.

Masové testování, na které ale žádné masy nedorazily

Paradoxně v tomto přísném přístupu působí povolení provozu lanovek a vleků na rakouských sjezdovkách. Z hor se ozývá: „Když se ve Vídni smí jezdit metrem, proč my bychom nemohli nastoupit do našich lanovek a gondol?“.

Čtěte také

Jediným platným argumentem v té chvíli je asi jen to, že do zaměstnání se někteří prostě jinak než metrem nedostanou. A do práce se přeci, na rozdíl od sjezdovek, nejezdí za zábavou. Perspektiva rovinaté Vídně, zdá se, nemá žádné pochopení pro alpské bašty v podobě jiných spolkových zemí. A naopak.

Celé situaci nepřidávají matoucí signály, které spolková vláda v průběhu celého podzimu vysílala. Od bezbřehého optimismu po opravdu drastické utahování šroubů. Nynější třetí rakouský lockdown, který vstoupí v platnost 26. prosince, ukončí podle plánů vlády další velké masové testování o víkendu 16. a 17. ledna. Kdo se ho zúčastní (a bude testován negativně), bude moci od 18. ledna vyjít z karantény a podílet se na postlockdownovém životě. Ať už bude vypadat jakkoliv.

Kdo se testů odmítne zúčastnit, bude muset zůstat doma ještě o týden déle. Jakou šanci má „plán rakouské vlády číslo 175“ uspět, bude záležet na tom, jak dokáže své občany k účasti na testování motivovat. Aby mohlo být doopravdy masové.

Autorka je publicistka

autor: Tereza Chaloupková
Spustit audio