Teoretik médií Jan Jirák: Redakce by se neměly starat o zájmy vydavatele či inzerentů

17. květen 2019

Na pátek připadá světový den telekomunikací a informační společnosti. Profesor Jan Jirák je teoretik médií, ale také nové žurnalisty vychovává. Na co by měla být informační společnost pyšná za posledních 100 let? Platí stále, že dobrý a poctivý novinář hledá pravdu za každou cenu? Ptala se moderátorka Lucie Výborná.

První české noviny vyšly před 300 lety, ale snaha definovat novináře se objevila až díky J. Jungmannovi. Od kdy mluvíme o informační společnosti? Podle teoretika médií Jana Jiráka jde o fenomén, který se ustavoval postupně během 20. století.

Největším problémem informační společnosti je prý především komodifikace informací. Dá se s nimi obchodovat a vedou se o ně politické sváry. „Dříve se bojovalo o nerostné bohatství, dnes se to přeneslo do informačního prostoru.“

S nástupem internetu začalo být informací tolik, že pokud někdo informace a data vlastní a ovlivňuje, tak dokáže ovlivnit i chod společnosti. „Společnost je závislá na tom, jak dokáže s daty nakládat,“ popisuje Jirák.

Jan Jirák: Jsme součástí sítě, i když se tomu bráníme

Sociální síť Facebook

Evropský parlament schválil novou směrnici o ochraně autorských práv. Jde o nástup cenzury internetu, jak tvrdí její kritici, nebo naopak o narovnání právního prostředí?

Masová média a nová média

V průběhu technologického vývoje médií došlo k záměně integrace za interakci. „Média, kterým se říkalo masová, jako je denní tisk, časopisy, rozhlas a televize, tak po dlouhou dobu plnila roli zdroje informací, o kterých se můžeme bavit,“ vysvětluje Jirák.

Taková média dávala lidem zdroj informací, které měli všichni společné: „Lidé věděli, že ostatní to také znají, vytvářela něco společného, co nás spojuje.“ Po příchodu nových médií, rozšíření počítačů a internetu se to změnilo. „Už nedávají záruku, že ostatní znají to, co já.”

Co si myslí Jan Jirák o současné novinářské nezávislosti? Jaké vlastnosti by měl mít novinář? A na co ve vývoji informační společnosti můžeme být pyšní?

autoři: Lucie Výborná , kpk