Syrská opozice nakonec souhlasila s další účastí na mírových rozhovorech

11. březen 2016

Hlavní syrská opoziční organizace se nakonec vrátí k mírovým jednáním do Ženevy. Takzvaná rijádská skupina, která zastupuje několik povstaleckých skupin, s tím souhlasila po dlouhém váhání. Na jejich žádost se bude další kolo jednání, které začíná v pondělí, zabývat hlavně politickými reformami.

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura věří, že se nakonec podaří dohodnout vznik přechodné vlády a uspořádání nových prezidentských voleb do roku a půl.

Na rozhovory do Ženevy zřejmě znovu nepojedou zástupci syrských Kurdů. Jejich jednotky přitom ovládají rozsáhlé území na severu země a v boji proti takzvanému Islámskému státu zatím zaznamenaly nejvýraznější úspěchy.

K pozvání delegace syrských Kurdů do Ženevy vyzval zmocněnce Organizace spojených národů ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Teď, když jsou Kurdové americkými i ruskými spojenci v boji proti organizacím Islámský stát a Fronta an-Nusra, zvýšili svůj vliv, posílili své pozice. Pokud by rozhovory začaly bez jejich účasti, ukazovalo by to slabost mezinárodního společenství. Jejich pozvání blokuje jen Turecko,“ řekl Lavrov.

Rozhovory mezi opozičními vyjednavači a zástupci syrské vlády budou nejspíš opět nepřímé. Zmocněnec OSN Staffan de Mistura odhaduje, že budou trvat 10 dní. Syrské příměří přes drobné incidenty vydrželo už dva týdny.

autoři: onh , kla
Spustit audio