Švýcaři v referendu odmítli snadnější vyhošťování cizinců, kteří porušili zákon

28. únor 2016

Švýcaři v referendu zamítli návrh na přísnější postup proti cizincům, kteří překročili zákon. Naopak stavba druhého tubusu Gotthardského silničního tunelu dostala v referendu zelenou.

Proti snadnějšímu vyhošťování cizinců se postavilo 58,9 procent hlasujících a také nadpoloviční většina kantonů, což znamená konec tohoto návrhu.

Švýcarská lidová strana chtěla zpřísnit už před šesti lety schválený zákon na vypovězení cizinců, kteří spáchali nějaký trestný čin. Švýcarsko by pak museli automaticky a bez možnosti odvolání opustit i pachatelé drobných přečinů, jako je rychlá jízda nebo jízda na červenou a to v případě, že by se skutek opakoval dvakrát během deseti let.

Cizinci přitom tvoří asi čtvrtinu z osmi milionů obyvatel Švýcarska a většinou se jedná o občany dalších evropských zemí.

Ano pro tunel

Další otázkou v referendu byla stavba druhého tubusu Gotthardského tunelu. V tomto případě se voliči vyjádřili souhlasně.

Počítá se ale s tím, že první auta projedou novým tunelem asi za 20 let. Podle ministerstva dopravy je to nutné k tomu, aby se starý tunel dal opravit a auta přitom nemusela projíždět vysokohorskými průsmyky.

Podle kritiků by ale bylo možné většinu dopravy přesunout na železnici do čerstvě proraženého tunelu, který se má otevřít v červnu.

Další téma dnešního referenda požadovalo zákaz burzovních spekulací s cenami potravin. Tento návrh nakonec švýcarští voliči odmítli.

Nejtěsněji skončilo hlasování o společném zdanění manželů, kde Švýcaři hlasovali proti.

Návrh požadoval, aby společné zdanění bylo výhodnější. Momentálně část sezdaných párů platí větší daně, než kdyby nebyli manželé. Návrh zároveň definoval manželství jako vztah muže a ženy, což byla podle kritiků diskriminace homosexuálních párů.

autor: onh
Spustit audio