Svět se připravuje na možný útok proti Sýrii. Obama situaci konzultoval s Cameronem

28. srpen 2013

Spojené státy se dál připravují na vojenskou intervenci v Sýrii, která má být odvetou za údajný chemický útok u Damašku. Prezident Barack Obama ale zatím nedal rozkaz k útoku. Během noci situaci konzultoval s dalšími světovými politiky. Případný úder podporuje Británie, Francie i Liga arabských států. Proti je Čína, Írán a hlavně Rusko. Na místech údajných chemických útoků u Damašku bude i dnes pokračovat ve vyšetřování tým expertů OSN.

Americký prezident Barack Obama se o dalším postupu v Sýrii telefonicky radil s britským premiérem. Hovor s Davidem Cameronem je součástí horečné diplomatické aktivity Obamy před zvažovaným vojenským zásahem proti Damašku, který má být odvetou za chemické útoky z minulého týdne. Obě západní země jsou přesvědčené, že je za ně odpovědná právě vláda prezidenta Bašára Asada.

„Někdo použil chemické zbraně. Uznávají to všichni. A není pochyb, kdo je za to zodpovědný. Je to syrský režim,“ prohlásil americký viceprezident Joe Biden.

Cílem případné vojenské intervence v Sýrii ale nemá být svržení Asada. Spojené státy podle ministra obrany Chucka Hagela jen chtějí jasně dát najevo, že nebudou tolerovat používání chemických zbraní proti civilistům. Americké jednotky jsou v pohotovosti, k útoku jim stačí povel Baracka Obamy.

Spojené státy mají ve Středozemním moři bojová plavidla a dvě letadlové lodě v Rudém a Arabském moři. Nejčastěji se spekuluje o útoku řízenými střelami s plochou dráhou letu.

Čtěte také

V Británii se kvůli možnému úderu mimořádně sejde parlament. Případný zásah podporuje také Francie, Turecko a nově i Austrálie. Podle ministra zahraničí Boba Carra Austrálie zásah podpoří i bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN. Stačí, když se potvrdí, že chemické zbraně u Damašku použily vládní síly prezidenta Bašára Asada.

Německo a Itálie jsou proti

Německo a Itálie svou účast na případné intervenci v Sýrii odmítly. Tradiční spojenci Damašku jako Rusko, Čína a Írán stojí jasně proti. Moskva požaduje jednoznačné důkazy o užití chemických zbraní a souhlas rady bezpečnosti OSN. Rusko už také poslalo do Sýrie letadlo s humanitární pomocí.

Intervenci naopak podporuje Liga arabských států. „Plnou zodpovědnost za tento příšerný zločin klademe na syrský režim. Vyzýváme k tomu, aby pachatelé stanuli před mezinárodními soudy pro válečné zločiny," vysvětluje postoj Ligy arabských států její mluvčí.

Liga pozastavila členství Sýrie už před dvěma lety, když Asadův režim odmítl arabský mírový projekt. Syrské křeslo v lize je od letošního roku obsazené zástupcem opoziční Syrské národní koalice. Většina arabských zemí podporuje povstalce. Omezenou mezinárodní intervenci by tak podle pozorovatelů liga mohla podpořit.

Sousední Izrael se nechce angažovat v jakékoli akci. Pokud by Sýrie zaútočila, pouze by bránil území. Do Libanonu se občanská válka částečně přelila, proto libanonský premiér řekl, že jakýkoli zásah by ještě zhoršil situaci. A největší syrský soused Turecko naopak intervenci dlouhodobě podporuje.

autoři: vpo , mac , Michaela Vydrová , bre
Spustit audio