Šunka výběrová? dTest zkoumal složení. Která obsahuje nejvíc tuku? A která je nejchutnější?
Dušená šunka standardní, výběrová nebo nejvyšší jakosti. Vyznáte se v jakostních třídách? Na co při nákupu šunky dát pozor? Zvláště nakupujete-li pro děti? Organizace dTest poslala do laboratoře 12 druhů balené krájené výběrové šunky, známých i privátních značek. Chemické analýzy mimo jiné zjišťovaly podíl masa, tuku, vody a soli. Nemile překvapilo hned několik výrobků.
Pod označením šunka se prodává řada výrobků. U nás jde typicky o šunku dušenou růžové barvy. Jinde se šunka spíše suší nebo suší a kombinuje s uzením.
„Vedle naší dušené šunky tak klidně můžete dát šunku Schwarzwaldskou, která vypadá jako náš špek, nebo španělský Jamon Serrano. Pořád je to šunka,“ vysvětluje redaktor časopisu dTest Jan Maryška.
Obsah bílkovin
Dušenou šunku si pak lze vybrat v různé kvalitě, kterou popisuje česká vyhláška. Kvalita je přitom definována obsahem čistých svalových bílkovin vnesených svalovými vlákny. „V šunce nejvyšší jakosti jich musí být minimálně 16 %, u výběrové šunky 13 % a u standardní 10 %,“ doplňuje Maryška.
Čtěte také
Do šunky nejvyšší jakosti se navíc nesmí přidávat nic – žádná zahušťovadla, škroby ani jiné bílkoviny. U výběrové šunky je povolena dvojice přírodních zahušťovadel. U šunky standardní je pak povolena poměrně široká paleta přídatných látek.
Organizace dTest poslala do laboratoře 12 druhů balené krájené výběrové šunky, známých i privátních značek. Chemické analýzy mimo jiné zjišťovaly podíl masa, tuku, vody a soli. „Testy odhalily, že všechny šunky obsahovaly tolik masa, kolik deklarovaly. Takže se nedá říct, že by v nich bylo příliš vody,“ uklidňuje redaktor.
Výsledky dTestu:
- Výrazně více tuku, než deklarovaly na obalu, obsahovaly tyto šunky: Pařížská šunka výběrová značky Chodura, Vepřová šunka výběrová Billa/Vocílka a Bohemia šunka značky Tesco.
- Nejvyšší počet bodů získala šunka Clever z Billy.
- Nejchutnější byla Dušená šunka výběrová značky Le&Co.
Zklamání u dětské šunky
Jinou kapitolou ale byla sůl, a to hlavně u dětské šunky, která mimochodem překvapila solidním obsahem masa. „Už při ochutnávce nás překvapilo, že je výrobek velmi slaný. Obsahoval 2,5 % soli. To je ale hodnota běžná u šunek pro dospělé. Tady navíc výrobce na obalu deklaroval 1,9 % soli. Velmi hrubě tedy nedodržel deklaraci.“
Problémem byl i obsah tuku. V laboratoři bylo zjištěno, že hned tři výrobky obsahovaly výrazně více tuku, než deklarovaly na obalu. Čím se tedy při výběru šunky řídit? Podle Jana Maryšky se rozhodně vyplatí všímat si druhového zatřídění. „Další věcí je obsah masa, přestože i v rámci jakostních tříd se může obsah masa velmi lišit.“
Související
-
Španělská šunka: Je sušená a skutečně vynikající
Jak dlouho je suší? Co je na ní zajímavé? Ze kterých prasat se šunka dělá a čím se čuníci krmí? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
Pražská šunka: Zauzená dobrota z Čech, kterou milovala šlechta i gurmáni v zámoří
Pochoutku z Čech je možné najít na jídelních lístcích v mnoha koutech světa. Čím je šunka z vepřové kýty nejvyšší kvality tak unikátní? Výjimečnost jí dává pražský řez.
-
Šunka standard, výběrová a nejvyšší kvality. Co to znamená? A...
Už téměř rok u nás platí nové nařízení Evropské unie, které mělo zlepšit orientaci spotřebitelů při nákupu potravin. Nově se taky musejí na jídelních lístcích resta...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.