Strukturovaný profesní životopis

9. duben 2002
Dobrá rada

Možná jste se i vy na základní škole učili psát svůj vlastní životopis jako slohové cvičení. Doby, kdy se psalo curiculum vitae právě tímto způsobem, jsou už dávno pryč. Každý uchazeč o zaměstnání by měl dnes vědět, jak se píše strukturovaný profesní životopis. Poradí nám Tereza Kozánková, konzultantka společnosti Robert Half.

Kozánková: Správně napsaný profesní strukturovaný životopis je ve formě bodů, ne slohová práce jako v minulosti. Obsahuje osobní údaje o uchazeči, jeho zaměstnání, ale pouze základní data, to znamená jméno, příjmení, případný titul, bydliště a kontakt. Údaje o členech rodiny nejsou pro výběr dalšího zaměstnání podstatné, ty se neuvádí. Největší část životopisu tvoří profesní praxe a vzdělání. Praxi popisujeme v jednotlivých bodech a vymezujeme je roky. Začínáme posledním či současným zaměstnáním, postupně se dostaneme k prvnímu.

Měli by uchazeči něco, co personalistu může zaujmout, zdůraznit?

Kozánková: Pro hledání budoucího zaměstnání je nejdůležitější praxe a vzdělání. Proto by část o praxi měla zabírat největší část životopisu, napsat názvy firem, přesný název pozice a několik bodů o náplni práce. V odstavci o vzdělání uvést název školy, typ studia, rok ukončení a případný titul.

Ostatní dovednosti tam mají být také?

Kozánková: Podstatné jsou znalosti jazykové a počítačové, uvedeme jakou a na jaké úrovni cizí řeč ovládáme, máme-li nějaké certifikáty, zkoušky, zahraniční pobyty. Pokud se jedná o běžnou administrativní pozici, tak u počítače stačí napsat uživatelská znalost PC.

Jak má být životopis dlouhý?

Kozánková: Jedna strana je ideální, pokud nestačí, mohou být dvě, ale více je příliš.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu