Střelecký trénink Davida Svobody: laser a oheň

23. květen 2012
Zblízka

Pětibojař David Svoboda si musí před každým tréninkem zapálit. Ne že by snad nedodržoval životosprávu, ale oheň, lépe řečeno kouř ze zapalovače, je všeobecně u střelby důležitou pomůckou. Český olympionik, který se do Londýna s jistotou kvalifikoval minulý týden devátým místem na mistrovství světa v Římě, nás pozval na svůj střelecký trénink.

„Speciální zapalovač na měřidla čoudí hodně tmavý uhlíkový plamínek. Tím si měřidla začerňuju, aby se mi neleskla. Dělá se to před každými závody,“ ukazuje názorně David Svoboda.

„Nafouknu si bombu. My z chudých zemí, co nemáme funkční kompresory, to holt musíme dělat ručně. Zato to máme vychytanější než ostatní, protože ti pak nemají v bombách vzduch a půjčují si je od nás. Uf, tohle je těžší než samotná střelba,“ odfukuje námahou český pětibojař.

„K čemu vlastně bomba slouží?“ ptám se, protože mi to vůbec není jasné. „Aby byla střelba trochu podobná vzduchovce. Laserový zářič spouští výstřel vzduchu,“ vysvětluje mi David.

Klidová střelba: pět položek na pět pokusů

Po vcelku náročné přípravě může trénink začít. Jsme na tréninku klidové střelby, což znamená, že David Svoboda poté, co dostřílí, nikam nepoběží. Kdyby náhodou někdo nevěděl, tak v pětiboji se před časem spojily běh a střelba dohromady.

David Svoboda patří mezi pětibojaři k lepším střelcům. Ti musejí zvládnout pět položek nejlépe na pět pokusů. Optimální čas je deset, maximálně dvanáct vteřin.

„12,7 vteřiny. To je na klidovou střelbu špatné. Navíc mířím příliš nalevo,“ není spokojen David Svoboda.

„To bude tím, že fouká vítr,“ vtipkuju na adresu špatné Davidovy mušky. „No jasně! Na laserový paprsek má vítr fakt velký vliv,“ směje se český pětibojař.

Laserová technologie střelby budí kontroverze

Laserový paprsek problém s větrem nemá, ale s laserovou technologií samotnou mají problémy snad všichni pětibojaři. Od začátku roku 2011, kdy byla zavedena, kvůli ní sportovci píšou petice světové federaci. Například při jednom z nejdůležitějších závodů předolympijské sezóny prostě přestaly lasery a terče fungovat.

„Na finále světového poháru v rámci olympijské kvalifikace najednou terče a laserový zářič vypověděly službu. Přišel jsem tak o reálnou šanci bojovat o kvalifikaci. Splnil jsem to až minulý týden,“ říká David Svoboda. Na laserovou střelbu si už mezitím zvykl, a teď se tedy pilně připravuje na olympijské hry.

Na začátku tréninku dvakrát minul terč. Pět zásahů nastřílel za necelých 18 vteřin. Druhý pokus už dopadl mnohem lépe, a střelecký trénink tak David Svoboda zakončuje úspěšně.

Dřina snad nepřijde nazmar, doufají fanoušci

Kromě probírané střelby a běhu musí moderní pětibojaři zvládnout dalších pár disciplín. Konkrétně šerm, plavání a jízdu na koni.

Zátěž je to obrovská. Kupříkladu David Svoboda trénuje třikrát až čtyřikrát denně. Čeští sportovní fanoušci doufají, že se vynaložená dřina na letních hrách v Londýně vrátí.

autor: špo
Spustit audio