Stavovské divadlo má dvě patra podzemních prostor. Dostanou se sem i diváci

16. říjen 2017
Zprávy

Už přes 200 let skoro nepřetržitě funguje pražské Stavovské divadlo. Uváděl tu svoje opery Wolfgang Amadeus Mozart a poprvé tu zazněla i píseň Kde domov můj. Stavovské divadlo dnes nabízí divákům činohru, operu i balet. Málokdo ale ví, že při stavbě se našel poklad a z divadla dokonce vede i podzemní chodba.

„Celý ten prostor se dochoval v takřka nezměněné podobě. Je krásně členěný, jak sloupy, tak i pilíři, které jsou obloženy sliveneckým mramorem. Mramorová dlažby byla vytvořena podle nalezených fragmentů podlahy původní a jsou tu štukové, velice jednoduché stropy," říká u vstupu do divadla průvodkyně Hana Barešová.

Jeho základní kámen položili v červnu roku 1781 a při hloubení základů se dokonce našel poklad. Hliněná nádoba, ve které byly stříbrné a zlaté mince.

U založení divadla stál hrabě Nostic, v budově má dodnes svůj salonek. „Pokud jde o pana hraběte, tak on sice hovořil německy, ale byl velkým propagátorem české kultury a snažil se pozvednout kulturní úrověň Prahy," dodává Hana Barešová.

Hned vedle Nosticova salonku najdeme unikátní zbytky původní výzdoby. „V horních partiích je ten vzor takový poškozený, vypadá jako promáčený, paradoxně je to vůbec to nejhodnotnější, co tu je, protože je to zbytek původní výzdoby, který byl zrestaurován a přenesen sem na zeď."

Návštěvníci představení se často dostanou i do podzemních prostor. Stavovské divadlo má dvě patra suterénu. Ty vybudovali v 80. letech 20. století.

„Divadlo se potýkalo od samého počátku s velkým nedostatkem místa, takže když probíhala jeho rekonstrukce, bylo jedinou možností rozšířit prostory směrem do hloubky. V prvním suterénu je kromě šatny a baru ještě orchestřiště, zařízení spodního jeviště. Ve druhém suterénu se potom nachází především technika. Stavovské divadlo je podzemní chodbou propojeno s vedlejším Kolovratským palácem, kde funguje malá scéna," vysvětluje průvodkyně Hana Barešová.

autor: jch
Spustit audio