Po dubnovém podpisu memoranda má už Praha 3 připravenou druhou verzi management plánu pro Nákladové nádraží Žižkov

7. leden 2015
Zprávy

O tom, kdo naplní prostory Nákladového nádraží Žižkov, už od dubna jedná pracovní skupina. Ta je sestavená z vybraných zástupců pěti signatářů memoranda o budoucnosti Nákladového nádraží Žižkov. Memorandum o proměně skladů v kulturní a vzdělávací centrum podepsalo ministerstvo kultury, hlavní město Praha, Praha 3 a Žižkov Station Development, což je akciová společnost Českých drah a firmy Sekyra Group.

Management plán obsahuje analýzu, která určuje právní status Nákladového nádraží Žižkov. Objekt by měla vlastnit jedna právnická osoba, aby bylo možné investovat do oprav.

„Záměr je, aby se na správě a chodu té instituce do budoucna podílely příspěvkové organizace hlavního města Prahy, ministerstva kultury a další soukromoprávní subjekty,“ říká radní pro územní plánování a rozvoj Matěj Stropnický ze Strany zelených.

V současné době patří pozemky i budova Českým drahám, se kterými má uzavřenou dohodu firma Sekyra Group. Jako akciová společnost Žižkov station development by se měly o objekt starat.

„Bavíme se se zástupci Prahy 3, hlavního města Prahy i ministerstva kultury, že by to majetkoprávní uspořádání do budoucna mohlo být o něco odlišné. Cílovým vlastníkem by mohl být nějaký veřejný subjekt,“ říká jednatel společnosti Leoš Anderle.

Ekonomickou analýzu Nákladového nádraží Žižkov pro účely Prahy 3 zpracoval tým z Vysoké školy ekonomické pod vedením profesorky Evy Kislingerové z hnutí ANO, současné náměstkyně primátorky.

„Základní investice do nákladového nádraží bude zhruba dvě miliardy korun, jestli je reálné dosáhnout toho, aby v průběhu třiceti nebo padesáti let, podle toho, jakou zvolíme odpisovou základnu, je možné dosáhnout návratnosti investice. Jsou tam náklady spojené s obnovou inženýrských sítí," uvedla náměstkyně.

Nákladové nádraží Žižkov

V analýze popsali náklady a výnosy společností nebo organizací, které by v objektu sídlily. Vychází z předpokladu, že více by nádraží osidlovaly neziskové nebo příspěvkové organizace.

„Byly by tam výtvarné dílny, divadelní kroužky, uvažujeme také, že by tam byla například i restaurace,“ dodává Eva Kislingerová.

Jedním z lídrů rekonstrukce Nákladového nádraží Žižkov bude i ministerstvo kultury. Do průčelí budovy by společně s městskou částí chtělo umístit Národní filmový archiv. Na opravu už ministerstvo vyčlenilo víc než 300 milionů korun.

„Zájem má i fond kinematografie. Určitě bude i řada dalších příspěvkových organizací ministerstva kultury, které budou do budoucna uvažovat o tom, aby tam převedly alespoň část agendy zaměstnanců,“ potvrzuje Kateřina Kalistová, náměstkyně ministra kultury.

O dalším postupu budou signatáři memoranda jednat v průběhu ledna.

Nákladové nádraží Žižkov, zima 2011
Spustit audio