Startovné na maraton se vyplatí koupit. Závodník s falešným číslem startovnému neutekl

11. květen 2017

Se zlodějem se čas od času potká většina z nás. Mezi obvyklé cíle patří peněženky, jízdní kola nebo kabelky. Ukrást se ale dá ledacos, třeba i číslo na maratónský běh. Přesně tenhle případ naštval i pobavil lidi v Polsku.

Případ je zajímavý i proto, že běžec vlastně fyzicky nic neodcizil. Vyrobil si totiž falešné číslo na maratónský běh. A pamětní medaili, pro kterou si úspěšně doběhl do cíle, mu pak dali organizátoři sami. Dokonalý "zločin" mu ale nevyšel.

Pořadatelům závodu v polském městě Kielce se ozval jeden z účastníků, který na fotografii ze závodu našel borce se stejným číslem, které měl on. Chtěl proto zjistit, jak je to možné. Pořadatelé ale věděli, že dvě stejná čísla nikomu nedali a bylo jim hned jasné, že muž na fotografii je podvodník. O případu informovala polská televize TVN24.

Podvodníkovi se nechtělo platit startovné. To bylo odstupňované podle doby registrace od čtyřiceti do sto padesáti zlotých. Tedy v přepočtu 250 až 950 korun. Za ty pořadatelé zajišťovali občerstvení, lékařskou pomoc na trati a také pamětní medaile v cíli. Pořadatelé to ale nechtěli nechat jen tak a podvodníka se jim podařilo najít.

Běžec se do závodu i zapsal a pořadatelé na něj tak měli kontakt. Kát se ale nechtěl. Prohlásil, že si může běhat, kde chce a oblečený, do čeho chce. Jenže jeho názor změnily rozhořčené reakce veřejnosti, když pořadatelé příběh zveřejnili. Muž se pak rozhodl omluvit a zaplatit zpětně 150 zlotých jako ostatní slušní závodníci.

Jak se připravit na maraton? Běhat, jíst a spát, říká elitní běžec
Manželé doběhli poslední do cíle půlmaratonu: měsíc příprav, láska a plány na maraton
Jeden týden, sedm maratonů po celém světě. Spát budu hlavně v letadle, líčí extrémní běžec

autoři: jch , , jaw
Spustit audio