Staré bicykly z Vysočiny poslouží dětem v africké Gambii. Jezdí na nich do školy

27. květen 2020 06:20

Máte doma starý bicykl, který už nepoužíváte a jen zabírá místo v kůlně nebo ve sklepě? Můžete ho darovat dětem z Afriky.

Děti z africké Gambie musí do školy chodit pešky klidně i pět kilometrů denně. Poslední roky jim ale cestu usnadňují použitá kola, která se vybírají třeba v Jihlavě.

Letos je o sbírku nebývalý zájem. Sklady v útulku v jihlavském Pístově už skoro nemají kola kam dávat.

Starý favorit

„To je favorit, staré favority. Stály dlouho v garáži a už na nich asi nikdo jezdit nebude,“ říká paní Dana, která s manželem do jihlavského útulku na Pístově přivezla na kárce pět starých kol.

Rozhodli se je darovat do sbírky kol pro Afriku. Podle zaměstnanců útulku nebyli zdaleka jediní. „Jsou to snad tisíce kol, máme je ještě vedle.“ Sbírku koordinuje Alice Jandejsková z jihlavského magistrátu. Zájem je podle ní nebývalý.

Do Afriky

Rozdíl je v tom, že letos se kola nevybírají při jednorázových akcích, ale lidé je mohou vozit do útulku, kdy chtějí. A jak se vlastně kola z jihlavského útulku dostanou do Afriky? „My obdržíme kola v centrálním skladu v Ostravě a teprve tam na nich začínáme pracovat,“ vysvětluje zakladatel celého projektu Roman Posoldau.

Právě v centrálním skladu se z kol vytřídí vhodná pro africký terén. Ta se pak následně posílají do věznice Heřmanice, kde odsouzení kola dále připravují na cestu do Afriky. Ročně se posílají dva až čtyři kontejnery.

Kolo rovná se docházka do školy

„Pro řadu rodin je kolo důvodem, proč dítě posílají do školy pravidelně a řada rodin by bez kol nedokázala zajistit pravidelnou školní docházku,“ dodává Silvestr Tkáč, který projekt koordinuje v daleké Gambii.

Podle něj mají kola velmi pozitivní dopad na život tamních dětí, které ho využívají nejen na cestování, ale také se ho učí opravovat a starat se o něj.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio