Stanislav Křeček: Je na pronajímateli, jak naloží se svým bytem. A nemusí sdělovat žádné důvody

Úřad ombudsmana poslal romskou pracovnici Lenku Balogovou do severočeské realitní kanceláře, aby zjistila, zda diskriminuje Romy. Čestný předseda Sdružení nájemníků a zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček ale namítá, že majitelé bytů mají právo rozhodnout, zda byt pronajmou Romům.

„Pokud mají majitelé bytů špatné zkušenosti s Romy, mohou jim kvůli jejich původu byt nepronajmout,“ míní. Kdyby podle něj pracovnice kanceláře řekla, že byt je pronajatý, tak by to bylo v pořádku. „Jakmile někdo řekne, že nechce Roma, tak hrajeme podivnou hru na podivnou politickou korektnost, že se to nesmí říkat,“ míní s tím, že takový postup neprospívá veřejnému mínění ani právnímu vědomí společnosti.

Na druhé straně souhlasí s tím, že každý má právo si pronajmout byt, pokud mu ho někdo pronajme. „Máme situaci, kdy máme spoustu lidí na ubytovnách, kteří nemohou mít byt, ale ve stejné obci máme stovky obecních bytů, ale těmto lidem obec nepronajme. Nechtějí další zničená sídliště a protesty nájemníků,“ vysvětluje.

Podotýká také, že pronajímatel nechce například cizince nikoliv kvůli diskriminaci cizinců, ale kvůli tomu, že jim třeba nerozumí, nebo nechce mladé lidi nikoliv proto, že je diskriminuje kvůli věku, ale že nemají peníze. „Volba pronajímatele, jak naloží se svým bytem, je vysloveně na něm a nemusí sdělovat žádné důvody,“ dodává.

Nemůžeme stále dávat byty těm, kteří předchozí byty zničili.

Nyní je podle něj potřeba rozhodnout, kdo bude poskytovat bydlení lidem, se kterými je obtížné žít pro jejich zvyky, na které oni mají plné právo. „Když oslovíte běžného občana na ulici, tak vám řekne, že Romové vybydlují byty, není to správné a v souladu s realitou, ale je to veřejné mínění a zkušenost,“ vysvětluje.

Pomůže zákon o sociálním bydlení? Co je a co není diskriminace? A měly by se zvýšit pravomoci ombudsmana? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

autoři: Helena Šulcová , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.