Špotáková na skifu. Tak vypadá příprava na šampionát

24. srpen 2011
Zblízka

Vidět Barboru Špotákovou na atletické dráze je zcela obvyklé. Vidět ji hrát fotbal nebo volejbal, to sice už tak obvyklé není, ale rozhodně ne nezvyklé. Zahlédnout ale olympijskou vítězku a světovou rekordmanku v hodu oštěpem, jak brázdí říční hladinu na dvojskifu, to je rarita.

Přicházím k loděnici Arosa v Pardubicích právě ve chvíli, kdy Barbora Špotáková společně se svým kamarádem Petrem Kaplanem pokládá na hladinu Labe bílý dvojskif. Ten se při položení na vodu nechová zrovna stabilně, což trochu otupí Barbořino vodácké nadšení.

„Mám z dvojskifu respekt – ani nevím proč. Loď je lehká a úzká, proto budí dojem, že se snadno zvrhne. Možná mám větší respekt, než bych mít měla. Když však člověk zjistí, jak se na lodi pohybovat, je to bezva,“ hodnotí.

Barbora už zkušenosti s jízdou na dvojskifu má. Poslední tři roky vždy alespoň jednou přemůže svůj prvotní strach a do vratké lodi usedne.

To, že loď, kterou právě spustili na vodu, příliš vratká být nemá, sice Barbora Petrovi evidentně nevěří, ale nakonec se do úzké lodi nasouká a může se vyrazit.

Dvojskif se prý k oštěpu skvěle hodí

Petr Barboře ukazuje správnou polohu rukou i nohou a jede se. Po více než půlhodině přiráží loď bezpečně k molu. Ještě po několika minutách pobytu na břehu Barboru neopouští soustředěný výraz, který měla na své tváři během celé jízdy.

Barbora Špotáková a Petr Kaplan na dvojskifu

„Musím se soustředit na sto procent, jakmile totiž trochu vypustím koncentraci, zajede mi veslo hluboko, hodí to se mnou a začnu se bát,“ usmívá se už uvolněná Barbora Špotáková a užívá si právě načerpaný veslařský zážitek a navíc i dobrou přípravu před světovým šampionátem.

„Pořád přetěžujeme přední stranu ramen, na skifu se však stimulují hlavně mezilopatkové svaly. K oštěpu je to skvělá kompenzace, která zapojuje jiné svalové skupiny. Proto i teď, na vrcholu sezóny, jsem sem přišla doladit formu. Kdyby se na mistrovství světa nakonec zadařilo, bude i příprava na dvojskifu součástí případného úspěchu,“ předpovídá.

Pokud tomu tak opravdu bude, pak je nadmíru jasné, že mezi veslaře zavítá Barbora i příští rok před olympijskými hrami v Londýně.


Zvětšit mapu: Barbora Špotáková trénuje i v pardubické loděnici

autor: pka
Spustit audio