Sportovní svět reaguje na ruskou invazi. V pražském Edenu se zpívalo „Bratříčku, zavírej vrátka“

Aktuální dění na Ukrajině rezonuje celým světem a zasahuje i sportovní prostředí. Budou se v Rusku konat velké sportovní akce? Jak ovlivní napjatá situace financování profesionálních klubů? A jak se ke konfliktu staví české kluby? Pro Speciál Radiožurnálu vše podstatné sleduje sportovní redaktor Vojtěch Šilhan. 

Vojtěchu, jak to momentálně vypadá s největšími sportovními akcemi, které má Rusko pořádat?

Začal bych určitě fotbalem. Evropská asociace UEFA to sice ještě nepotvrdila, ale její prezident Aleksander Čeferin svolal na páteční 10. hodinu mimořádné zasedání výkonného výboru, na kterém by se mělo jednat nejen o přeložení finále Ligy mistrů, které má hostit Petrohrad, ale také o březnových zápasech play off o postup na mistrovství světa.

Napjatá situace má vliv i na financování profesionálních klubů. Týká se to třeba fotbalistů německého Schalke, kteří mají jako hlavního sponzora ruský koncern Gazprom?

Schalke 04 se od vlastního sponzora distancovalo. Pátý tým druhé ligy s ruskou státní plynárenskou firmou spolupracuje už 15 let a v posledních sezonách ročně dostává v přepočtu skoro 230 milionů korun. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu rezignoval i člen představenstva klubu Matthias Warnig, kterého nominoval právě Gazprom. Jeho logo se z dresů rozhodli představitelé klubového vedení okamžitě odstranit a nahradit nápisem Schalke 04.

Na dění na území Ukrajiny reagují také české kluby. Jak?

Třeba fotbalová Slavia před zápasem Evropské konferenční ligy nechala v Edenu zahrát píseň "Bratříčku, zavírej vrátka". Hráči pak přišli na trávník ve speciálních žlutých tričkách na podporu Ukrajiny a svých dvou spoluhráčů - Talovjerova a Kačaraby. Druhý jmenovaný Ukrajinec se po zápase nechal slyšet, že s ním hodně cloumají emoce.

Jak na nepříjemnou situaci reaguje předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser a mluvčí českého hokeje Zdeněk Zikmund? Poslechněte si celý vstup k aktuálnímu dění!
 
Spustit audio

Související