Sportem ku pomoci. Charitativní akce Prague City Swim pomáhá pacientům s ALS. Zapojit se můžete i vy

15. červen 2024

Akce Prague City Swim na podporu pacientů s nemocí ALS, tedy amyotrofickou laterální sklerózou, se v metropoli koná již pošesté. K profesionálním plavcům se mohou dnes přidat i dobrovolníci z řad široké veřejnosti. Stačí si vzít plavky a ručník a přijít do Yacht Clubu CERE v pražském Podolí. „Péče o pacienty s ALS je velmi nákladná a náš spolek je jediný, který se o takové lidi stará. Charitativní akce na Vltavě nám pomůže s náklady,“ říká ředitelka spolku Alsa.

Koho nejčastěji postihuje a jak se projevuje onemocnění ALS?

ALS nejčastěji postihuje muže kolem 50 let věku, ale ani mladší pacienti nejsou výjimkou. Jedná se o vzácné onemocnění, kterým u nás trpí asi 800 lidí. Pacienti postupně ztrácejí možnost pohybovat svaly, až se přestanou pohybovat úplně.

Čtěte také

Váš spolek Alsa je jediným v Česku, který pacientům s ALS pomáhá. O kolik lidí s tímto onemocněním se právě teď staráte?

Staráme se asi o 200 pacientů napříč celou republikou. Rádi bychom své kapacity rozšířili, ale bohužel jsme na hraně našich možností. Nejčastěji za námi pacienti jezdí do Prahy, nebo my jezdíme za nimi do jejich domovů.

Jak nákladná je péče o pacienta s ALS? A jak vznikl nápad pomáhat i prostřednictvím plaveckých závodů? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Vojtěch Bidrman , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.