Spoléhat se na systém, už dávno nejsem naživu, říká mladý pacient s long covidem

21. březen 2024

Podle odhadů má desetina všech lidí, u kterých se projevila infekce SARS-CoV-2, dlouhodobé zdravotní následky, označované taky jako long covid. Chronická únava, neschopnost se soustředit nebo normálně spát jsou jen ukázkou z výčtu proměnlivých a špatně diagnostikovatelných projevů. Situaci statisíců lidí by zlepšila podpora veřejnosti i systému, který podle nemocných zatím selhává.

„Dalo by se říct, že problém je v tom, že lékaři o problému často neví, a tak pacienty psychologizují. Nebo ví, ale myslí si, že se nedá vůbec nic zkusit,“ začíná výčtem komplikací v léčbě long covidu Petr Houška. Podobně jako spousta ostatních nemůže už skoro dva roky vůbec pracovat, soustředit se na své koníčky, ani se jakkoli účastnit společenského života.

„I ti, kteří mají diagnózu potvrzenou, mají velký problém s uznáváním invalidních důchodů a obecně se sociálním systémem,“ pokračuje Petr, který ve svých 29 letech musí spoléhat na své úspory a zázemí, protože jinak by neměl na základní životní potřeby ani na léky, které si často musí hradit sám.

Čtěte také

Protože je povědomí o širokém spektru chronických komplikací pod souborným názvem long covid stále nové i pro odbornou veřejnost, zůstávají nemocní často odkázáni na samostudium, sebemedikaci a na podporu komunity ostatních pacientů.

„Před čtyřmi lety nevěděl nikdo vůbec nic. Mám výsadu, že umím anglicky, mám vysokoškolské vzdělání a jsem zběhlý ve čtení odborných textů. Kdybych byl odkázaný jen na institucionální pomoc, už dávno nejsem naživu,“ vysvětluje Adam Hrubý svoje privilegia, která mu pomáhají zlepšit nebo alespoň stabilizovat jeho stav.

Ten se přes všechno úsilí v dlouhodobém měřítku ale zhoršuje. „Na začátku jsem mohl jezdit na kole, další rok jen chodit a od loňska jsem jen na gauči a v posteli," říká Adam o svém současném životě, který stejně jako jeho přítelkyně a spousta dalších tráví v izolaci.

Jak se jako společnost stavíme k riziku nákazy covidem? Jak se chronické zdravotní dopady populace propíšou do ekonomiky? Zjistíte v podcastu Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka