Společenství Prohlášených Živých Člověků se snaží delegitimizovat stát

15. leden 2024

Moderátorský tým pořadu Hergot! se opět ohlíží přes rameno a přináší rozhovor s religionistou Zdeňkem Vojtíškem o kontroverzních hnutích AllatRa, Cesta světla a Společenství Prohlášených Živých Člověků ze Slovenska, Čech a Moravy. Ta v minulém roce zaujala nejen odborníky, ale i mainstreamová média a různé influencery. Co lze k dosavadním informacím dodat? Kontext a náboženský rozměr!

Vše je součástí tradice a tak je to například i se Společenstvím Prohlášených Živých Člověků, které neuznává současný stát. „V 80. letech v USA to byli hlavně konzervativní evangelikálové, kteří se divili, jakou obrovskou moc stát má nad nimi jako svobodnými farmáři a občany. Dneska to jsou spíše lidé, kteří přicházejí z hnutí Nového věku – věří v energie a moc slova, která je vede k etymologickým experimentům,“ vysvětluje Vojtíšek a dodává: „v obou případech jde o delegitimizaci státu.“

Zajímá vás, čemu konkrétně tato společenství věří? Jaké konspirační narativy přijímají jako pravdivé? Jak daleko jsou schopna ve své opozici vůči státu zajít? Jaké to může mít praktické důsledky? A co to jsou ti člověkové, když ne lidé? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka