Spojené státy se připravují na přílet pacientů nakažených virem ebola

2. srpen 2014

Světová zdravotnická organizace varuje před rychlým šířením viru ebola v západní Africe. Viru zatím v regionu podlehlo přes 700 lidí. Světová zdravotnická organizace žádá nasazení dalších lékařů v odlehlých regionech. Spojené státy se mezitím připravují na příjem dvou nakažených amerických humanitárních pracovníků.

Oba pacienty přijme speciální protiinfekční jednotka univerzitní nemocnice v Atlantě.

„Jen čtyři zařízení ve Spojených státech se dokáží starat o podobné pacienty a my jsme jedno z nich. Máme speciální oddělení v přísné karanténě, kde můžeme bezpečně ošetřovat i pacienty s velmi vážnými nakažlivými chorobami,“ potvrdil expert univerzity Bruce Ribner.

33letého lékaře Kenta Brantlyho a 59letou misionářku Nancy Writebolovou přepraví do Spojených států speciálně vybavené letadlo.

Podle Ribnera je stroj schopný převézt jen jednoho pacienta, infekční oddělení proto přijme nejdřív prvního nemocného, druhého během několika dalších dnů.

Americké úřady ujišťují veřejnost, že návrat humanitárních pracovníků nakažených virem ebola neznamená žádné riziko.


Ebola je virové onemocnění ze skupiny krvácivých horeček. Má podobné příznaky jako třeba malárie nebo cholera. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz, s jakou se kdy lidstvo setkalo. Jejím původcem je filovirus ebola. Poprvé se objevil v roce 1976 a od té doby různé kmeny viru způsobují epidemie s mírou úmrtnosti dosahující 50 až 90 procent. Na ebolu neexistuje lék.

Ředitel univerzitního centra pro krizové situace Alexander Isakov potvrdil, že nemocniční tým je na podobné případy připravený, přestože půjde o vůbec první výskyt viru ebola na území Spojených států.

Oba pacienti budou v naprosté izolaci, experti navíc připomínají, že virus se nepřenáší vzduchem, ale kontaktem s tělesnými tekutinami nemocného, možné šíření viru je proto krajně nepravděpodobné.

Prezident Barack Obama mezitím potvrdil, že speciálními kontrolami na obou stranách oceánu příští týden projdou účastníci summitu afrických lídrů, který se odehraje ve Washingtonu.

autoři: lek , onh , kap
Spustit audio