Splitskou pobřežní promenádu čekají velké změny

6. září 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Český turista, do kterého při koupání nedaleko Šibeniku narazil motorový člun, byl převezen na jednotku intenzivní péče splitské nemocnice. Ze studie, kterou dnes vydaly Světová banka a Mezinárodní finanční korporace vyplývá, že podnikatelské prostředí v Chorvatsku je na katastrofální úrovni. Šest Španělek zatčených na pláži ve Splitu kvůli tomu, že se koupaly nahé a líbaly se na veřejnosti, soud zprostil viny.

Český turista, do kterého při koupání nedaleko Šibeniku narazil motorový člun, byl převezen na jednotku intenzivní péče splitské nemocnice. Jeho stav zůstává velmi vážný.

Ze studie, kterou dnes vydaly Světová banka a Mezinárodní finanční korporace vyplývá, že podnikatelské prostředí v Chorvatsku je na katastrofální úrovni, skončilo 124 ze 175 zemí. Vůbec nejhůř Chorvaté dopadli v oblasti udílení povolení k podnikání zahraničním firmám, ze 175 zemí skončili 170. Všechny ostatní země bývalé Jugoslávie jsou na tom o poznání lépe. Česko v celkovém hodnocení skončilo 52.

Splitskou pobřežní promenádu čekají velké změny. Podle listu Slobodna Dalmacija bude promenáda mnohem širší, bude na ní daleko víc míst k odpočinku a přibude také zeleně. Počítá se i s vybudováním ventilace, která by odváděla nepříjemný pach spodních vod. Zatím jde o projekt, kdy se začne stavět a kolik to bude stát, není známo.

Obyvatelé Primoštenu masově odmítají platit poplatky chorvatskému rádiu a televizi. Zdůvodňují to tím, že už déle než měsíc nemohou naladit jejich vysílání a nelze sledovat ani soukromé stanice. Vysílání prý ruší nelegálně postavené vysílače mobilních operátorů.

V Primoštenu se už objevil i výběrčí poplatků, odešel ovšem s nepořízenou. Kvůli absenci rozhlasového a televizního vysílání prý svůj pobyt zrušili i někteří turisté. Mluvčí chorvatské televize Janoš Roemer obyvatelům Primoštenu vzkázal, že program mohou sledovat přes satelit. Několik satelitních antén se na domech v Primoštenu objevilo, ale mohou si je dovolit jen ti, co mají dost peněz.

Šest Španělek zatčených na pláži ve Splitu kvůli tomu, že se koupaly nahé a líbaly se na veřejnosti, soud zprostil viny. Každá z turistek přesto musela zaplatit 500 kuna. Pokutu dostal i muž, který je při koupání pozoroval a kvůli tomu došlo k incidentu. Ačkoliv ještě včera Španělky tvrdily "Už nikdy Chorvatsko", během dneška názor změnily. "Vrátíme se příští léto, je tu krásně, lidé jsou dobří, až na pár barbarů. Ádios," řekly místním novinám.

Doprava

Na chorvatských silnicích je živý provoz. V letoviscích se mohou tvořit kolony. Z dálnice Split - Záhřeb nemáme hlášeny žádné problémy. Na hraničním přechodu Macelj počítejte s větším množstvím kamionů.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot se nemění. V síti čerpacích stanic INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kun. Nafta stojí 7,60 kuna. U jiných benzinových čerpadel jsou pohonné hmoty o něco dražší, někde i o 60 lipa.

Česká měna opět posílila, za 100 korun tak dostanete rovných 26 kun a 97 lipa. Za 1 euro pak 7 kuna 32 lipa.

Počasí

U Jadranu bude slunečno a velmi teplo, pouze na Istrii může být hlavně dopoledne oblačno. Ranní teploty 20 až 25 stupňů, odpolední vystoupí na 27 až 30.

Pro Jachtaře máme varování před mlhou, hrozí v noci a ráno na severním a středním Jadranu. Vát bude slabý severozápadní vítr, ráno bura do 10 uzlů. Moře mezi jedničkou a dvojkou, na jihu trojka. Viditelnost do 20 kilometrů, v mlze pak menší než kilometr.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu