Španělé jsou se svým životem podle průzkumu spokojení nejvíce ze všech nejlidnatějších zemí Evropy

11. říjen 2019

Spokojenost s životní situací je ve Španělsku na vyšší úrovni než v dalších čtyřech nejlidnatějších evropských zemích – Francii, Itálii, ale také Velké Británii a Německu. Ukázala to studie nadace velké španělské bankovní skupiny BBVA.

Jiné nedávné průzkumy přitom tvrdí, že Španělé patří mezi nejméně šťastné obyvatele na světě. Studie BBVA se podle serveru The Local ptala v každé ze zmíněné pětice zemí letos od dubna do července 1 500 lidí starších 18 let. Celkový výsledek země se hodnotil ve třech oblastech – osobní spokojenost, náboženská příslušnost a také vnímání osobního naplnění. U všech zkoumaných zemí byly výsledky poměrně vysoké – v případě Italů naměřili autoři studie hodnotu 7 z 10, u Němců a Francouzů 7,2, Britů 7,4 a Španělů nejvíce – 7,6. Před sedmi lety, kdy se země potýkala s největšími problémy s nezaměstnaností, to bylo o skoro celý bod méně. Podle výzkumníků může za zlepšení částečně to, že se u Španělů posílil pocit svobody a kontroly nad tím, co jim ovlivní život. Na rozdíl od Britů a Italů – v jejich případě je slabší než před pěti lety. Ze studie o štěstí od agentury IPSOS zveřejněné v srpnu přitom Španělsko vyšlo úplně jinak. V žebříčku 28 největších zemí na světě podle podílu šťastně se cítících obyvatel bylo druhé od konce, hned za Argentinou. „Spíše šťastných“ a „velmi šťastných“ bylo celkem 46 % dotázaných. Pro srovnání – nejlépe vyšla ze studie Austrálie s poměrem šťastných ve výši 86 %. Na dalších příčkách se s více než 80 % umístily Kanada, Čína a také dvě země zkoumané i v prvně zmíněné studii – Velká Británie a Francie. V této studii byl vzorek v každé ze zkoumaných zemí nejméně tisíc dospělých.

Podívejte se taky na Balanc o nejdelší studii o štěstí. Spokojenost přináší dobré vztahy, začít musíme u vztahu k sobě a Hygge, lagom, sisu. Opravdu existuje recept na štěstí, nebo si Seveřany zase moc romantizujeme?.

autor: hnn
Spustit audio
  • Podařilo se rozklíčovat základy velrybí řeči. Pomáhala umělá inteligence

    14. květen 2024
    Velryba

    Týmu amerických vědců se poprvé podařilo popsat komunikaci největších savců planety, vorvaňů obrovských. Z analýzy tisíců nahrávek velrybího zpěvu získali kódy, které fungují jako „fonetická abeceda“, na základě které se dorozumívají. S analýzou pomáhala umělá inteligence, píše server CNN.

    Vědci se v téměř devíti tisících nahrávkách zaměřovali na typický hlas vorvaňů obrovských, který vydávají pomocí stlačování vzduchu v dýchacím ústrojí. Vzniká tak zvuk podobný rychlému cvakání nebo klikání. Výzkumníci se snažili pomocí umělé inteligence sledovat, jak velryby v komunikaci toto cvakání mění v závislosti na tempu, rytmu nebo délce jednotlivých sekvencí.

    Typický cvakavý zvuk velrybího hlasu obsahuje čtyři základní složky. Kombinováním prvků této „fonetické abecedy“ můžou vytvářet i delší fráze. Komunikační sekvence vorvaňů lze přirovnat k lidským slovům nebo delším větám. Skrze ně si mezi sebou předávají širokou škálu informací.

    „Naše práce navazuje na řadu předchozích výzkumů zaměřených na porozumění zpěvu vorvaňů. Rozluštění základních fonémů, které velryby různě variují, nám pomáhá pochopit, jak ve svých voláních kódují informace,“ řekla spoluautorka studie Daniela Rus z Massachusettského technologického institutu.

    Analýza nahrávek pomocí strojového učení by se pravděpodobně dala použít i pro studium jiných typů zvířecí komunikace. „Tempo nebo rytmus se pravděpodobně vyskytují i u jiných druhů velryb. Víme již, že to platí pro zpěv keporkaků. Existují ale důkazy o tomto typu komunikace i u dalších vodních nebo suchozemských druhů, na které by bylo možné tuto metodu aplikovat,“ uvedla další z autorek studie Brenda McCowan z Fakulty veterinární medicíny Kalifornské univerzity v Davisu.

  • V O2 areně poprvé a možná i naposledy vystoupí Childish Gambino. Prahu navštíví v listopadu

    14. květen 2024
    Childish Gambino (Donald Glover) ve videoklipu k písni This Is America

    Americký herec, scénárista, rapper a hudební producent Donald Glover aka Childish Gambino hlásí návrat na koncertní pódia s tour The New World Tour. S ní poprvé zavítá i do Prahy, kde v O2 areně vystoupí 12. listopadu. Glover zároveň předestřel, že letos vydá své poslední dvě desky.

    Donald Glover se na scéně letos objevil po několikaleté hudební pauze, kdy pod jménem Childish Gambino vystoupil spolu s rapperem Tylerem, the Creatorem na festivalu Coachella. Letošní rok pro něj bude ale možná znamenat i závěr jeho kariéry. Podle serveru Variety má pod jménem Childish Gambino v tomto roce vydat dvě údajně poslední desky. Jednou z nich je v tomto týdnu vydané album Atavista, kde se objevuje třeba Ariana Grande nebo 21 Savage.

    Při letošní světové tour Glover navštíví Severní Ameriku, Evropu, Austrálii a Asii. Vyrazí na něj poprvé od roku 2019 a představí na něm čerstvé album. Gloverovou předskokankou a speciální hostkou bude na některých koncertech americká zpěvačka a rapperka Amaarae, která v minulém roce vydala kritikou oceňovanou desku Fountain Baby. Vystoupí s ním také herečka a rapperka Willow.

    Donald Glover začal svou hudební kariéru v roce 2013, kdy vydal své debutové album Because the Internet. V roce 2017 pak získal svou první Grammy za track Redbone a další v roce 2019 za track This Is America. Glover se mimo hudbu proslavil i jako herec, producent nebo scénárista. Stojí třeba za seriálem Atlanta, který v roce 2017 získal ocenění Emmy, nebo seriálovým hororem Swarm. Jako herec se objevil třeba ve Star Wars, Spider Manovi nebo v seriálové adaptaci Mr. & Mrs. Smith.

  • Běžec ve Zlíně viděl medvěda. Policie vyzývá k opatrnosti

    13. květen 2024
    Medvěd hnědý, Fulufjället NP

    Městská policie ve Zlíně potvrdila pohyb medvěda v okrajové části města. Poblíž místa, kde se medvěd vyskytoval, je zachytil myslivecký hospodář. 

    Město Zlín o výskytu šelmy informovalo na sociální síti Facebook. Bezpečnostní upozornění vydala místní policie v sobotu po poledni. Zástupce ředitele městské policie Pavel Janík řekl, že medvěd může vzhledem k velikosti stopy vážit až 200 kilogramů. Vyzval proto k opatrnosti. 

    Na medvěda v lesích mezi místní částí Kudlov, osadou Pindula a obcí Želechovice nad Dřevnicí upozornil policii i strážníky muž, který si byl v těchto místech zaběhat. Medvěda spatřil nedaleko žluté turistické trasy v ulici Březovská. Medvěd po spatření mužem utekl.

    Městská policie v této souvislosti upozorňuje veřejnost na možné riziko spočívající v nečekaném a nežádoucím kontaktu s touto mohutnou šelmou. Při pohybu v lesích by lidé  podle policie měli dbát zvýšené opatrnosti a vyhýbat se nepřehledným či hustě zarostlým místům. Psi by pak měli být z důvodu bezpečnosti uvázáni na vodítku. 

    Střety lidí s medvědy jsou na území České republiky neobvyklé, stále častěji k nim ale dochází na Slovensku. Pozornost tamní veřejnosti vyvolal zejména případ z letošního března, kdy medvěd zranil několik lidí ve městě Liptovský Mikuláš. Slovenská vláda v dubnu schválila návrh nových opatření, kterými chce zjednodušit udělování výjimek na odstřel problémových medvědů.

  • Méně sezení a více pohybu. Australští vědci sestavili ideální den pro zdravé tělo

    13. květen 2024
    běh, sport, atletika, muž, cvičení

    Nejzdravější lidé spí přes osm hodin denně a sedí maximálně šest hodin. Vychází to z nové studie australských vědců. Ti analyzovali chování více než dvou tisíců lidí, přičemž 684 z nich mělo cukrovku druhého typu. O výsledcích výzkumu informuje australská veřejnoprávní stanice ABC.

    Podle ABC je studie jakýmsi návodem pro ty, kteří si chtějí sestavit zdravý den. Z výzkumu vyplývá, že nejzdravější lidé spí 8 hodin a 20 minut. Sezení věnují něco málo kolem šesti hodin a fyzické aktivity provozují 4 hodiny a 20 minut. Vědci fyzické aktivity navíc dělí na dvě skupiny, lehké a středně těžké až těžké. Mezi lehkou zátěž patří například pomalejší chůze nebo domácí práce. Do středně těžké až těžké patří svižná chůze, běh nebo například náročné fyzické aktivity jako práce s lopatou.

    „Myslím, že lidem by možná taková doporučení mohla vadit, ale cíl výzkumu je prostý, chceme prostě poukázat na to, že by se lidé měli hýbat více a sedět méně,“ říká vedoucí výzkumu Christian Brakenridge z Swinburneovy univerzity v australském Melbourne.

    Vědkyně Dot Dumuid z Univerzity v Jižní Austrálii, která vědcům poskytla část dat, si ale myslí, že všechny aktivity nelze zvládnout během jednoho dne. Záleží také na zdravotním stavu člověka nebo jeho finanční situaci. Podle výzkumnice je tak lepší směřovat spíše k něčemu jako je „ideální týden“.

    „Jeden den uděláte něco a druhý den zase něco jiného, takto si můžete naplánovat celý týden a aktivity vybalancovat,“ myslí si Dumuid.

    Podle Národního zdravotnického informačního portálu je tělesná aktivita jedním ze základních pilířů zdravého života. Dostatek pohybu, který Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje na minimálně třicet minut denně, má taky vliv na to, jestli člověka postihne deprese nebo demence.

  • Čínská novinářka by měla po čtyřech letech opustit vězení, informovala o počátcích covidu-19

    13. květen 2024
    Pro-demokratičtí aktivisté v Hongkongu

    Čínská novinářka Zhang Zhan, která si odpykává čtyřletý trest vězení kvůli pokrývání pandemie koronaviru v čínském Wu-chanu, by měla v pondělí opustit brány věznice. Informuje o tom americká stanice CNN, která se odkazuje na soudní rozhodnutí.

    Rozhodnutí soudu získaly lidskoprávní organizace, které okamžitě vyzvaly čínskou vládu, aby nezávislou reportérku propustila.

    „Zatím nemám informace o tom, že by Čang Čan opustila vězení a byla by se svojí rodinou, stále čekáme,“ řekla Jane Wang z britské organizace bojující za propuštění novinářky.

    Bývalá právnička byla jednou z mála nezávislých reportérek ve Wu-chanu a přinášela důležitá svědectví o počátcích pandemie nemoci covid-19 v čínském městě. Tehdy úřady v jedenáctimilionovém městě zavedly přísný lockdown a informační embargo.

    Policie novinářku zadržela v květnu 2020. Soud ji poté shledal vinnou z vyvolávání nepokojů a poslal na čtyři roky za mříže. Podle obžaloby žena rozesílala falešné informace prostřednictvím textů nebo videí a „záludně o nemoci covid-19 spekulovala“. Podle CNN prostřednictvím podobných obvinění čínské úřady perzekuují disidenty a lidskoprávní aktivisty.

    Organizace Reportéři bez hranic, která novinářce v roce 2021 udělila cenu Press Freedom Award, po celou dobu zadržení reportérky úřady vyzývá k jejímu okamžitému propuštění.

  • Jižní Korea „mobilizuje všechny schopnosti národa“, aby zvýšila porodnost: Zřídí na to ministerstvo

    10. květen 2024
    Jižní Korea má nejnižší míru porodnosti na světě. V roce 2023 zaznamenala pouze 0,72 narozeného dítěte na jednu ženu. Toto číslo navíc každoročně klesá

    Katastrofálně nízkou porodnost v Jižní Koreji bude řešit nově zřízené ministerstvo. V televizním projevu to oznámil prezident země. Úřad se bude zabývat demografickou krizí, která Jižní Koreu ohrožuje, informuje CNN

    Jihokorejský prezident Yoon Suk Yeol prohlásil, že plánuje vytvořit nové ministerstvo. To by řešilo „mimořádnou situaci“ v zemi v souvislosti s prohlubující se nízkou porodností a hrozící demografickou krizí. Prezident se zavázal, že příští tři roky svého funkčního období využije k řešení problému nízké porodnosti. „Zmobilizujeme všechny schopnosti národa, abychom překonali nízkou porodnost,“ řekl.

    Populace v Jižní Koreji a dalších východoasijských zemích začaly rychle stárnout jen několik desetiletí po rychlé industrializaci. Podle odborníků jsou příčinami změn v celém regionu náročná pracovní kultura, rostoucí životní náklady a měnící se postoje k manželství a rovnosti pohlaví.

    Navzdory ekonomickým faktorům, které v problému hrají roli, se přitom finanční pobídky neosvědčily. Jen v Koreji bylo například na zvýšení počtu narozených dětí vynaloženo za posledních 16 let více než 200 miliard dolarů. Iniciativy, jako je prodloužení placené otcovské dovolené, peněžní odměny pro novopečené rodiče a sociální kampaně povzbuzující muže, aby se podíleli na péči o děti a domácnost, zatím nedokázaly tento trend zvrátit.

    Rychlé stárnutí populace řeší také řada evropských zemí. Dopad těchto změn ale na starém kontinentu výrazně zpomaluje migrace. Země jako Jižní Korea, Japonsko nebo Čína se zatím masovému přistěhovalectví brání.

  • Osmiproudou dálnici v Los Angeles překlene největší přechod pro divokou zvěř na světě

    10. květen 2024
    Wallis Annenberg Wildlife Crossing

    V Kalifornii se staví dosud největší bezbariérový přechod pro divokou zvěř. Wallis Annenberg Wildlife Crossing má chránit místní ekosystém a v něm žijící pumy. Zvířata tady bezpečně přejdou osmiproudou dálnici u Los Angeles. O plánovaném zvířecím přechodu informuje Good News Network.

    Po letech práce bylo vztyčení prvního vodorovného úseku 210 metrů dlouhého přechodu historickým okamžikem. Most umožní volně žijící zvěři volně přecházet přes dálnici 101 bez
    překážek a bude tak chránit mnoho místních druhů. „Všichni jsme jásali, když jeřáb spustil první betonový nosník přes dálnici,“ řekla nadšená Beth Pratt, výkonná ředitelka kalifornské Národní federace pro divokou přírodu.

    Po dokončení v roce 2026 bude Wallis Annenberg Wildlife Crossing největším koridorem pro volně žijící živočichy na světě. Ochránci přírody doufají, že pomůže obnovit zdejší ekosystém, který poničila blízkost civilizace. Přecházení některých silnic je pro zvířata tak náročné, že se mu často raději vyhnou. Pak dochází k demografické i genetické izolaci, která má z dlouhodobého hlediska zničující následky.

    Na projekt začali ochránci shromažďovat potřebných 92 milionů dolarů před osmi lety. Získali dary od více než 3000 soukromých, filantropických a firemních institucí z celého světa. Další finanční prostředky pak věnovala Nadace Wallis Annenberg

  • Kůň Caramelo přežil povodně na střeše zaplaveného domu. Dodal naději celé Brazílii

    10. květen 2024
    Brazílie povodně 2024

    Hnědý kůň přezdívaný Caramelo si získal pozornost celé Brazílie. V zemi sužované záplavami musel několik dní přečkat na úzké střeše domu obklopeného ze všech stran vodou. Zvíře se podařilo zachránit, což místním obyvatelům dodalo tolik potřebnou naději, píše AP News

    Hnědý kůň balancoval na kluzké střeše ve městě Canoas v metropolitní oblasti Porto Alegre, které je jednou z nejhůř postižených oblastí státu. Velkou část oblasti izolovaly povodně, které si už vyžádaly víc než stovku lidských obětí. V nadcházejících dnech se očekávají další deště, což vyvolává obavy, že hladina vody dál poroste.

    Záchranu Caramela natáčely z vrtulníků a vysílaly živě skoro všechny televizní stanice. Hasiči a veterináři vylezli na částečně zatopenou střechu. Koně uspali, znehybnili a pak ho umístili na nafukovací vor. Na operaci se podílely čtyři nafukovací čluny a čtyři podpůrná plavidla s hasiči, vojáky a dalšími dobrovolníky. Akci sledovala s napětím celá země.

    Influencer Felipe Neto posílal v průběhu záchranné akce aktuality svým téměř 17 milionům sledujícím na X. „Caramelo, Brazílie tě miluje!!! Můj bože, jaké štěstí,“ okomentoval úspěch záchranné akce. 

    Záchranu napjatě sledovala také manželka prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy Janja. Ta zveřejnila video, na kterém se s brazilským vůdcem dělí o dobrou zprávu. Tu mu šeptá do ucha na oficiální akci. Prezident se usmál, zvedl palec a přitiskl ji k sobě.  Caramelo se teď zotavuje ve veterinární nemocnici při univerzitě. Mariângela Allgayerová, veterinářka této instituce, na sociálních sítích uvedla, že přijel velmi dehydrovaný.

    Uvízlý kůň je jen jedním z mnoha zvířat, která se hasičům v posledních dnech podařilo zachránit. Jejich počty se odhadují téměř na dvacet tisíc. Skupiny na ochranu zvířat a dobrovolníci sdílejí na sociálních sítích snímky obtížných záchranných akcí i dojemné scény, kdy se zvířata znovu setkávají se svými majiteli. Jedno video, které se stalo virálním, ukazuje muže, který pláče uvnitř člunu a objímá své čtyři zachráněné psy.

  • Genová terapie vrátila dítěti sluch. Podle lékařů se jedná o průlom v léčbě

    9. květen 2024
    Doktor

    Lékaři vrátili sluch britskému batoleti. Genová terapie podle lékařů znamená novou éru v léčbě. Malá Opal Sandy slyší po operaci, která trvala pouhých 16 minut, téměř dokonale, píše The Guardian.

    Dívka se narodila neslyšící v důsledku sluchové neuropatie. Toto onemocnění narušuje nervové impulsy putující z vnitřního ucha do mozku a může být způsobeno vadným genem. Po infuzi obsahující funkční kopii genu, která byla provedena během krátké operace, teď 18měsíční dívka slyší téměř dokonale.

    Dívka z hrabství Oxfordshire byla léčena v nemocnici Addenbrooke's, která je součástí nadace Cambridge university hospitals. K účasti na výzkumu jsou přijímány další neslyšící děti ze Spojeného království, Španělska a USA, které budou sledovány po dobu pěti let.

    Manohar Bance, ušní chirurg a hlavní řešitel výzkumu, uvedl, že první výsledky jsou vynikající a mohly by pacienty s tímto typem hluchoty úplně vyléčit. „Naše výsledky se blíží obnovení normálního sluchu. Doufáme, že máme po desítkách let práce potenciální lék,“dodal.

    Sluchová neuropatie může být způsobena poruchou genu OTOF, který vytváří protein zvaný otoferlin. Ten umožňuje buňkám v uchu komunikovat se sluchovým nervem. Nová terapie posílá do ucha funkční kopii genu, aby se tato porucha odstranila. Podle Banceho je úspěšná operace pouhým začátkem vývoje genové terapie. „Znamená to novou éru v léčbě hluchoty,“ řekl.

    Poté, co se dívence Opal vrátil sluch, musí její rodiče řešit nové výzvy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ oblíbeným koníčkem jejich dcery je teď bouchání příbory o stůl, aby dělala co největší hluk.