SOUTĚŽ: Radiožurnál rozdává vstupenky na Czech Press Photo. Podívejte se, kdy soutěžíme

30. leden 2022

Vydejte se s námi opět za kulturou, tentokrát na výstavu nejlepších fotografií českých obrazových žurnalistů. Zkuste štěstí a nalaďte si Ranní Radiožurnál od pondělí do čtvrtka.

Výsledky 27. ročníku Czech Press Photo byly vyhlášeny ve čtvrtek 20. ledna v poledne online na sociálních sitích Czech Photo a Národního muzea. V letošním ročníku bylo vypsáno osm fotografických kategorií. Soutěžilo 250 fotografů, kteří přihlásili přes čtyři tisíce fotografií. Nově se také do soutěže mohli se svými snímky přihlásit mladí fotografové ze základních a středních škol. V rámci soutěže Czech Press Photo Junior se soutěžilo ve třech kategoriích.

Čtěte také

Fotografií roku se stal snímek Petra Topiče z mediálního domu Mafra a. s. Pochází ze série nazvané Zkáza, která zvítězila v kategorii Aktualita. Série dokumentuje katastrofické následky po ničivém tornádu, které se prohnalo obcemi na jižní Moravě. Proč se z mnoha snímků této katastrofy porota rozhodla právě pro tuto fotografii? 

„Je trochu jiná než ostatní, vyniká. Je v ní vidět síla přírody, která dokázala vytvořit na fasádě zbořeného domu hrozivé „výtvarné dílo,“ shrnuje předseda poroty Petr Mlch.

Výstava v Národním muzeu

Vítězné snímky a další vybrané fotografie 27. ročníku soutěže Czech Press Photo si můžete až do konce května prohlédnout v prostorách historické budovy na Národního muzea na Václavském náměstí.

Jedním z vystavených souborů je také vítěz Grantu Prahy, cyklus Periférie Prahy od Petra Vrabce, který vybral osobně pražský primátor Zdeněk Hřib: „Oceňuji jeho zaměření na části města, na které se někdy neprávem zapomíná. hlavní město přece není ‚jen‘ most a hrad. I okrajovější části města nabízejí mnoho zajímavých a neokoukaných míst a zákoutí.”

Autor Cyklu Petr Vrabec získává v rámci grantu roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města.

Jak soutěžit

Poslouchejte od pondělí 31. ledna do čtvrtka 3. února Ranní Radiožurnál a mějte připravený počítač, tablet nebo mobil.

Jakmile vás k tomu moderátor vyzve, napište na e-mail vstupenky@rozhlas.cz větu „Chci na Czech Press Photo“. Celkem se hraje o 100 vstupenek pro 50 výherců.

Kompletní pravidla najdete zde. O výhře výherce ve stejný den informujeme odpovědí na jejich původní e-mail.

autor: and | zdroj: Czech Press Photo
Spustit audio