Součástí zákona o sociálním bydlení by mohla být i možnost výkupu některých nemovitostí městy a obcemi

19. květen 2018

Vláda v demisi chce zpřísnit podmínky pro vyplácení dávek na bydlení a připravuje fond pro výkup domů ve vyloučených lokalitách. Zaznělo to při pondělní návštěvě vlády v Ústí nad Labem. Ministři se spolu s premiérem podívali do ústeckých Předlic a na Střekově byli u ubytovny „Modrá“ v Purkyňově ulici. Jeden z tamních obyvatel pozval politiky na návštěvu.

Vy jste pozval paní ministryni, aby viděla, jak to vypadá zevnitř. Nás novináře dovnitř vrátný nepustil s tím, že si to provozovatelka nepřeje. Jak to tedy vevnitř vypadá?

„Platím 11 tisíc. Jsme tam dva dospělí a tři děti. Jsou tam štěnice, švábi. Nic s tím nedělají.“

Rodina Tomáše Tomana využívá společný záchod na chodbě. V bytě 1+1 mají oproti jiným luxus – vlastní sprchu, ale nemůžou ji používat, kdy chtějí.

„Teplá voda teče jen od deseti do dvanácti, na mytí nádobí, pak večer v šest hodin a v osm hodin to vypnou.“

Jak dlouho už tady jste?

„Pět let.“

Máte vůbec možnost jít někam jinam, najít si lepší bydlení?

„To jsem chtěl, ale neměl jsem na kauci. Člověk, když nechodí na stálo do práce, ale musí si hledat pořád nějaké brigády, tak ty peníze prostě neušetří.“

Novela zákona

Pro ministryni práce a sociálních věcí, Jaroslavu Němcovou z ANO, nebyla návštěva ubytovny první ve vyloučené oblasti. Díky poznatkům z terénu připravilo ministerstvo novelu zákona o sociálních dávkách:

„Posoudíme lidi, kteří v místě žijí, zastropujeme výši nájemného, maximální výši energií. A zároveň také řekneme, protože příspěvky na bydlení nepobírají pouze lidé v těchto lokalitách, ale také dokonce dnes i lidé ze střední příjmové vrstvy, která vůbec nepotřebuje dávky. Jsou tam načerno napsané děti i vnuci. Vedle toho budeme posuzovat určitě i to, že když někdo čerpá příspěvek na bydlení, vlastní vedle toho zároveň i nějaké nemovitosti svoje. To je nesmysl,“ říká Jaroslava Němcová.

Pokud návrh změny zákona projedná sněmovna ve zrychleném režimu, mohly by přísnější podmínky podle Jaroslavy Němcové platit od příštího roku. Slibuje si od toho, že obchodníci s chudobou přijdou o výdělek. I proto vláda podle ministryně připravuje možnost výkupu domů městy a obcemi.

„Bavíme se o tom, ale v kontextu zákona o sociálním bydlení, který připravujeme společně s ministerstvem pro místní rozvoj, s ministerstvem spravedlnosti a ministerstvem financí. Obec je ta, která zná skutečné potřeby. Pokud bude obec vlastnit takový objekt, bude mít jistotu, že 100 % lidí, kteří tu bydlí a dostávají příspěvky, tyto prostředky pak půjdou do obnovy objektu, do údržby a neskončí někde v rukou soukromých majitelů, aby to vypadalo stejně, jako to vypadá dnes,“ dodává ministryně Němcová.

Nezávislý zastupitel střekovského obvodu Jiří Železný pak v diskusi s premiérem a ministryní připomněl další důležitou věc pro zlepšení života v sociální vyloučených lokalitách, a to je dohled a sociální práce.

„Ono se to moc nezdá, ale ve chvíli, kdy tam budete mít sociální pracovníky na ostrahu, bude to vypadat úplně jinak. Budou bydlet tady a tady budou dodržovat ta pravidla. Ve finále zjistí, že je to pro ně výhodné. Někdo mi řekne: A to jako chceš, aby tady bydleli, a nic jiného po nich nebudeš chtít? – Já říkám: Ano! – Jenom to, že nebudou dělat problémy a budou svoje děti posílat do školy a jejich děti se budou učit. A ty děti, až vyrostou, budou pracovat, a z té pasti pak vyskočí. Velmi zjednodušeně řečeno – a na mnoho desítek let dopředu,“ vysvětlil zastupitel Železný.

autor: hau
Spustit audio