Sociální podnik Amaro records z Brna získal cenu SozialMarie

9. květen 2017

Dne 1. května bylo ve vídeňském sále veřejnoprávního rozhlasu ORF RadioKulturhaus oceněno 15 sociálně inovačních projektů cenou SozialMarie. Sozial Marie je nejstarší evropskou cenou oceňující sociální inovace. Z pěti nominovaných českých projektů byly tentokrát oceněny čtyři projekty, mezi nimi také sociální podnik Amaro records z Brna.

Amaro records, je novým a unikátním projektem IQ Roma servisu, neziskové organizace s dlouholetou tradicí, který skrze hudbu a pracovní příležitosti propojuje romskou komunitu v Brně a jihomoravském kraji s většinovou společností a snaží se o prolamování bariér. Amaro records je zároveň profesionální/komunitní nahrávací studio, tréninkové pracoviště a sociální kavárna, bylo vybudováno komunitou cca 50 dobrovolníků z řad Romů a ne-Romů.

„V květnu 2017 jsme získali ocenění Sozial Marie v kategorii občanská společnost/sociální podnik. SozialMarie je nejstarší cenou, předávanou sociálně inovačním projektům, a je udělována od roku 2005 každoročně celkem 15 výjimečným projektům z oblasti sociálních inovací. Je pro nás opravdu velkou ctí, že jsme získali právě tuto cenu. Vedle finanční odměny SozilMarie nabízí také mediální zviditelnění projektům, které inovačním způsobem reagují na společenské výzvy.“ říká o udělení ceny Petra Borovičková, vedoucí projektu a sociálního podniku Amaro records.

Zástupci sociálního podniku Amaro records s cenou SozialMarie

A jak hodnotila porota tento projekt a co oceňovala na Amaro records nejvíce?

„Amaro records se podařilo kolem hudby vytvořit inovativní spojení - nová tvořivost a nové sebevyjádření v nejlepším slova smyslu. Romská hudba se zde tvoří, skládá, produkuje a reprodukuje. Je tedy účelným prostředkem a účelem samotným. Více než 50 dobrovolníků, romských i neromských, společně pracovalo, společně se učilo a dosáhlo úspěchu. Toto angažmá by se mělo vyplatit také ekonomicky, měl by vzniknout sociální podnik. Protože je hudební kavárna situována na rozhraní „hezkého“ centra města a v blízkosti jeho „vyloučených“ částí, je pro všechny dobře přístupná. Vlastními silami organizovaná inkluze je podporována městskou částí. Prostě inovační kombinace.“

Nositelé ceny SozialMarie 2017

Za Amaro records také gratulujeme výherci první ceny SozialMarie, českému projektu Studio 27 „zaostřeno na duši“, který vedou novináři s duševním onemocněním, kteří rozproudili veřejnou debatu o duševním zdraví a vlastním příkladem bojují proti stigmatu.

autor: IQ Roma servis
Spustit audio