Smrt má jméno Soledar. Západní pomoc Ukrajině je pomalá, Rusové oblast pravděpodobně dobyjí, odhaduje bezpečnostní analytik

O město Soledar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny svádějí obránci nejzuřivější boje s okupační ruskou armádou a Wagnerovci. Hanna Maljarová z ukrajinského ministerstva obrany uvedla, že nepřítel doslova šlape na mrtvoly vlastních vojáků, masivně využívá dělostřelectvo, salvové palebné systémy a minomety. Podle vyjádření generálního štábu ukrajinské armády Rusko provádí ofenzívu ve třech částech východní Ukrajiny včetně Soledaru ve snaze obsadit celou Doněckou oblast.

Město Soledar na východě Ukrajiny mělo před válkou 10 tisíc obyvatel a znal ho málokdo, v posledních dnech se ale právě v jeho okolí vedou nejtěžší boje na celé Ukrajině. Rusové se snaží toto město odříznout od nedalekého Bachmutu, na který útočí už od podzimu. Soledar je totiž zásadním místem pro obranu města.

Čtěte také

Zintenzivnění ruské ofenzivy usnadnily v posledních dnech mrazy, které umožňují pohyb těžké techniky. Rusko se v oblasti snaží dostat pod kontrolu železniční spojení a železniční uzly, aby ruská armáda dokázala zajišťovat logistiku, i když půda rozmrzne,“ vysvětluje bezpečnostní analytik Daniel Koštoval z CEVRO Institutu.

Boj o každou ulici

Podle zpráv jak z ruské, tak z ukrajinské strany ruské síly pomalu, ale úspěšně postupují. V Soledaru už většinou nebojuje ruská armáda, nýbrž skupina Wagnerovců, příslušníků soukromé ruské armády. Jde o žoldnéře, kteří mají zkušenosti z bojů po celém světě, hlavně v Africe. Snaží se pronikat a bojovat v malých skupinách do osmi lidí, jsou vybaveni střelnými zbraněmi a granátomety. 

Rusové sice Soledar už z větší části ovládli, Ukrajinci se ale nevzdávají a do města dál z okolí pronikají. V ulicích města tak probíhá boj muže proti muži.

Dým nad severodoněckým městem Soledar, kde probíhají jedny z nejtěžších bojů na Ukrajině

Obrovské ztráty na obou stranách

„Ukrajinská armáda v tuto chvíli bohužel čelí zvýšené přesile jak co do personálu v ruské armádě, tak co do zbraňových systémů. Pomoc ze zemí EU a NATO přichází velmi pomalu a v množství, které Ukrajině pomůže frontu maximálně udržet, nikoliv podnikat nějaké zásadní ofenzivní operace,“ popisuje analytik.

Čtěte také

Zatím se to daří za cenu obrovských ztrát na obou stranách, ale podle Daniela Koštovala je pravděpodobné, že se Moskvě podaří Bachmut a Soledar obsadit a získat tak kontrolu nad důležitými železničními uzly.

Efekt mobilizace

„V posledních dnech můžeme už s jistotou říct, že se projevují důsledky mobilizace. Na ruské straně frontové linie je daleko více vojáků než na ukrajinské a to je samozřejmě jeden z klíčových prvků. Protože jak známo, kam nevstoupí noha vojáka, tam to území kontrolováno není,“ shrnuje Daniel Koštoval.

Rusko má podle něj nyní dostatečnou převahu, aby dokázalo na území vstoupit a udržet ho.

Proč se ode dneška nesmějí zveřejňovat průzkumy veřejného mínění k prezidentským volbám - a jaké tresty hrozí při porušení zákazu? A jak zabránit tomu, aby v Klokáncích a podobných zařízeních končily děti kvůli finančním problémům v rodinách? Poslechněte si celou polední publicistiku s Tomášem Pavlíčkem.

autoři: Tomáš Pavlíček , and
Spustit audio