Slovenská kapela No Name vystoupí v Praze. „Bude to určitě epické,“ zve její frontman Igor Timko

8. duben 2024

„Na novém albu máme krásný duet s herečkou Alenou Ďuránovou. Říkala mi, že neumí zpívat. A já ji odpověděl: To už nech na mě,“ vypráví zpěvák a textař slovenské skupiny. Jak mu říkali doma a čím chtěl být jako dítě? Je pravda, že si začal vydělávat už na základní škole? Kdo se mu stará o chrup? Kde a u koho studoval? Plánují už, jak oslaví 30 let kapely? A co dalšího o sobě prozradil?

„Přišla, dala si jednu skleničku, pak druhou, zkusili jsme to a je z toho nádherný a zásadní duet. Tvrdím, že nejkrásnější a přirozený zpěv je ten, který nepopírá autenticitu mluveného slova. Takže, milé herečky, musíte častěji zpívat!“

V původním znění. To je název nejnovějšího alba skupiny. „Můžete být autorem většího či menšího díla, ale vždycky musí přijít myšlenka. A já jsem z generace, která si ještě pamatuje hlášku u filmů: V původním znění s titulky. A napadlo mě: Je jedno, jak se svět mění, já tě stále vidím v původním znění,“ vysvětluje Igor Timko název alba.

„Máme to v duetu s Rasťou Kopinou z kapely Nocadeň, což je také košická kapela. Vlastně je to poprvé v historii, kdy dvě košické kapely oznámily československé turné. Předskakuje nám kamarádská skupina z Prahy Botox.“ Vrcholem turné bude koncert 20. dubna v Praze. „Bude to určitě epické,“ uzavírá Igor Timko v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.