Sloupek Františka Kuny: Čeští hokejisté mají na mistrovství světa problém

23. květen 2021

Nejhorší vstup do šampionátu české hokejové reprezentace od rozdělení federace je násobený těžkým losem. To ale nemůže být výmluva. Něco je špatně a z komentátorské tribuny v malé hale v Rize je to vidět.

Prohrát v základní skupině s týmem z elitní šestky není ostuda a jednou za čas se v posledních letech dá prominout i porážka od Švýcarů. Píšu to i přes to, že větu o tom, jak se hokej vyrovnává, nemám rád. Jen je tahle kombinace dost nepříjemná na úvod turnaje zejména poté, co přišlo devět výher v řadě v přípravě. A ano, můžeme za to i my novináři, vyšlo mnoho textů a bylo řečeno dost o tom, že „kdy jindy než teď přivézt medaili.“ Něco takového napsal na Twitter třeba i Jiří Hrdina, mistr světa z Prahy 1985.

Při jiném losu a vymyšleném scénáři, že Češi na úvod turnaje porazí Bělorusy, prohrají s Ruskem a po výhrách nad Dány a Velkou Británií ztratí se Švýcary, by asi byla nálada jiná. V takovém případě už by nároďák měl bodový polštář a debatovalo by se spíš o soupeři pro čtvrtfinále. Čte se to hezky. Jenom to není pravda.

Nedaří se celému týmu včetně elitní formace

Chybí toho dost. Elitní formace sice bodovala, ale v útočném pásmu netočí soupeře tak, jak by se dalo čekat. Přesilovky suverénní nejsou. Individuální chyby jsou vidět. Nejen odborníci kroutí hlavou nad tím, jak se může v poslední půlminutě zápasu stát, že obránce nahodí puk do útočného pásma, sám jde napadat a zbytek týmu odjede na střídačku. K tomu přičtěme i útočné fauly, které Švýcaři trestali. Dohromady je to nepříjemný mix, který znamená nula bodů.

Ani tak by neměl být důvod k panice. I když vidle do možného vývoje skupiny hodili trochu Dánové, kteří obrali o všechny body Švédy a řekli si o postupovou pozici. Dostali Švédy pod tlak, protože Tre Kronor mají Čechy, Rusy a Švýcary teprve před sebou.

Rozhodne zápas se Slovenskem?

Když se podíváme na rozpis utkání v české skupině a připočteme možné zaváhání českého týmu proti Švédům – a to se může stát – na konci skupiny najdeme utkání Česko – Slovensko. A když byla řeč o tom, že letos je to v Rize nejhorší vstup do šampionátu od rozdělení Československa, dost možná by se mohlo stát, že ve federálním derby by se hrálo přímo o postup do čtvrtfinále.

Čtěte také

Když měl český tým nůž na krku v posledním zápase šampionátu před play off v roce 2010 a musel pro postup porazit Kanadu, což se povedlo, bylo z toho nakonec zlato. Zní to sice pěkně, ale kromě toho, že se na to spolehnout nejde, nehraje národním tým na současném šampionátu zatím vůbec dobře.

Debaty o tom, jak je český hokej vzhledem k soupiskám ostatních blízko k medaili, skončily přesně za dva dny. Na ledě to skřípe, občas dost, ale i tak si nemyslím, že je důvod k národní panice. Je to jenom hokej.

Autorem textu je redaktor stanice Radiožurnál Sport František Kuna, který je momentálně v lotyšské Rize a komentuje pro vás živé přenosy českého národního týmu.

autor: fk
Spustit audio

Související

Sledujte nás