Slota: na jihu Slovenska vznikne druhé Kosovo

19. srpen 2008

Čas od času se i v českém tisku připomene, že česko-německé vztahy jsou dnes mnohem lepší než slovensko-maďarské. Těžko soudit, zda je to zásluha česko-německé deklarace, jejíž obdoba ve vztazích mezi Bratislavou a Budapeští se nikdy nezrodila, anebo za tento stav můžeme děkovat jen a jedině skutečnosti, že Němci jako početná menšina již v českých zemích nežijí a tudíž, mluvíme-li pouze o pohledu z Prahy, nikoho nedráždí, což o Maďarech na jižním Slovensku, mluvíme-li o pohledu z Bratislavy, nelze říci. Pár příkladů pro ilustraci.

Šéfové české a německé vlády komunikují bez větších problémů. Na druhou stranu Robert Fico a Ferenc Gyurcsány, ač jsou oba socialisté, se setkávají téměř výhradně jen na multilaterálních schůzkách a i tam to občas mezi nimi jiskří. No jo, ono se jim to těm špičkám v Berlíně a v Praze mluví s úsměvem na tváři, když ta harmonie přichází takříkajíc zezdola. O něčem takovém, jako bylo víkendové vystoupení německého hosta na srazu českých neonacistů v Hradci Králové, si mohou maďarští a slovenští extremisté nechat jen zdát. Jdou si naopak, jak se patří, po krku, ovšem ti slovenští to dělají v souladu s tím, co slyší z nejvyšších míst.

Naposledy v neděli na vzpomínkové akci k sedmdesátému výročí úmrtí politika a kněze Andreje Hlinky od Ficova koaličního partnera Jána Sloty slyšeli, že Slováci musí více cvičit svou armádu, aby byli lépe připraveni bránit své území. "Velkomaďarský šovinismus v čele s Viktorem Orbánem zbrojí a chystá se obrat Slovenskou republiku o území." Prohlásil doslova šéf Slovenské národní strany, kvůli jejíž účasti v bratislavské vládě měl Ficův Směr dlouho pozastavené členství ve straně Evropských socialistů. Bývalý maďarský premiér Orbán, jehož FIDES má za dva roky šanci vrátit se po osmi letech k moci, podle Sloty usiluje o odtržení jižního Slovenska, kde žije asi půlmilionová maďarská menšina a chce prý tak vlastně vytvořit druhé Kosovo. Pokud by se předpověď lídra slovenských nacionalistů měla naplnit, došlo by, pomineme-li tradiční turecko-řecké půtky, k poměrně nebývalé kuriózní situaci. Do konfliktu by se dostaly dvě členské země NATO. Už i proto by se maďarská ministryně zahraničí Kinga Gonczová mohla svého slovenského kolegy Jána Kubiše na Slotova slova přeptat.

Ta to ale nejspíš neudělá. Nejen proto, aby si Slota nemyslel, že jí leží v žaludku ode dne, co o ní mluvil jako o paní s rozcuchanými vlasy. Jednak je už Evropa na proti maďarská vyjádření šéfa SNS zvyklá jako na součást slovenského politického folkloru a zadruhé se vyřčená slova netýkala úřadující vlády v Budapešti, ale pouze tamní opozice. A jakkoliv je péče o krajany za hranicemi vlasti společná oběma velkým maďarským stranám, socialistům i konzervativcům, jisté rozdíly zde jsou. To všechno ale neznamená, že je Slota se svými obavami osamocen. Před návratem Viktora Orbána k moci už několikrát varoval i slovenský premiér Fico. Udělal to samozřejmě uhlazeněji než jeho koaliční partner. Ale je jasné, že Orbánova populistická hra s národnostní kartou leží v žaludku i jemu. Ostatně toto téma jako problém rozdělovalo také Orbána a Mikuláše Dzurindu v době, kdy oba stáli v čele exekutivy svých zemí. Abychom ale byli spravedlivý, než to Orbán se svým národovectvím začal přehánět, dokázal v tandemu s Dzurindou udělat hodně pro uklidnění maďarsko-slovenských vztahů po nenormální Mečiarově éře. Pak ovšem byla šéfovi FIDESu přidělena opoziční role a v té přišel s myšlenkou umožnit krajanům, včetně těch z jižního Slovenska získat dvojí občanství. Vládní levice návrh nepodpořila a referendum o ní před čtyřmi roky bylo nakonec neplatné. Pokud by to všechno tenkrát dopadlo podle Orbánových představ, možná by dnes Slota varoval před potenciální snahou Budapešti bránit své občany na jižním Slovensku vojenskou silou. Jinými slovy, před Jižní Osetií ve střední Evropě. Odpovědí na jeho vykreslování ať už podložených či jen domnělých hrozeb nemůže být nikdy prst namířený na Budapešť. Předejít jakýmkoliv excesům může především Bratislava sama, nebude-li se tamní centrální vláda chovat k Maďarům na Slovensku jako k nepřátelům a nezačne je šikanovat, jak to například před lety dělal srbský prezident Slobodan Miloševič vůči kosovským Albáncům, nebude zemi hrozit ani kosovský ani jihoosetský scénář, neboť Maďaři jednoduše nebudou mít důvod k zaječím úmyslům. Nalijme si čistého vína, říkal Ján Slota, když varoval před ztrátou jižního Slovenska.

Možná by bylo lepší panu Slotovi už nenalévat, anebo mu alespoň napříště nenasypat ve volbách tolik hlasů, aby mohl mluvit do slovenské vládní politiky. Čím méně politiků jeho ražení bude ve středoevropských vládách, tím menší bude hrozba extrémních řešení politických problémů.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio