Šlápli jsme na záchrannou brzdu, blokované weby můžeme uvolnit po jednom měsíci, říká Filip z CZ.NIC

Sdružení CZ.NIC, které spravuje českou internetovou doménu, před týdnem rozhodlo o zablokování osmi tuzemských webů. Svůj postup odůvodnilo tím, že zmíněné stránky šířily v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu dezinformace a ohrožovaly tak národní bezpečnost. „Naše pravidla říkají, že blokace může být maximálně na jeden měsíc, pak je potřeba ji znovu zvážit,“ objasňuje výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

„Tím, jak jsme zablokovali osm webů, tak to byl jasný vzkaz pro dezinformační scénu, že v doméně .cz nejsou vítáni. Takže přenesli své aktivity na jiné internetové koncovky, tam se to zase setkalo s aktivitou poskytovatelů připojení, kteří zablokovali i tyto koncovky,“ popisuje Filip.

Čtěte také

Upozorňuje také, že je obtížně předvídat, zda za měsíc zablokované webu uvolní. „Na druhou stranu, pokud web je jeden měsíc zablokovaný, tak jeho relevance zásadně klesla. Asi by bylo dobré tuto věc uchopit systematičtěji, než jak jsme to udělali my. Naše reakce byla určitým šlápnutím na záchrannou brzdu, ale to není správná a konečná reakce, jak se celá věc má řešit,“ dodává.

Aktivita by tak podle Filipa měla jít od vlády, která by měla mít v ruce nástroje, jakým způsobem s dezinformacemi pracovat. „Pokud to bude pouze blokování, tak se přesunou na sociální sítě nebo do nějakých jiných webů,“ upozorňuje. 

autoři: Jan Pokorný , prh
Spustit audio

Související