Škola pro kameníky a sochaře i pro budoucí Miss

22. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatská Miss Universe zakládá ve Splitu školu pro budoucí miss. Kamenická škola v Pučišči na ostrově Brač nabízí o prázdninách ubytování a kurzy pro turisty. Dubrovník navštíví herec Mickey Rourke i představitelka agentky Scullyové ze známého seriálu Gillian Andersonová.

Ve Splitu vznikne škola pro budoucí miss. Zakládá ji ekonomka a Miss Universe Chorvatska 2006 Biljana Mančičová. Podobná škola existuje jen ve Venezuele, kde se adeptky na různé miss učí, jak si vylepšit tvář nebo tělo chirurgickými zásahy. Chorvatská škola se chce vydat jinou cestou - má to být něco jako ústav mladých šlechtičen.

Dívky se mají v první řadě naučit stylu v oblékání a kosmetice, vybranému chování, zásadám zdravé výživy a hlavně - duchaplné konverzaci v několika cizích jazycích. Heslo zakladatelky školy zní: pořádek, práce a disciplína. Škola má také krásné dívky připravit na vysokoškolské studium, protože každá krása jednou uvadne a bývalé miss se musí živit něčím pořádným.

Chorvatší odborníci na cestovní ruch stále přemýšlejí, čím zaujmout turisty, kteří neustále chtějí vidět a prožít něco nového. Chorvati vycházejí z bohaté tradice uměleckých řemesel, kterou jejich země má. Jedním z nejvíce ceněných oborů je kamenictví. Určitě jste si všimli, že výsledky práce nesmírně šikovných kameníků jsou na pobřeží a ostrovech prakticky všude kolem nás.

Umělečtí kameníci a sochaři se základům řemesla učí ve škole v Pučišči na ostrově Brač nedaleko mramorových lomů. Bračský kámen je vedle kararského mramoru nejznámější na světě a mnoho památek díky němu vzniklo a zachovalo se do dnešních časů, například Diokleciánův palác ve Splitu nebo Bílý dům ve Spojených státech. Slavnou kamenickou školu v Pučišči každý rok navštíví 12 tisíc zvědavých turistů.

Tohoto zájmu se ředitelství školy rozhodlo využít a začalo nabízet ubytování v prostorách internátu, který je o prázdninách volný. Zájemci si pod dohledem mistrů kameníků mohou vytesat vlastní více či méně umělecké předměty, které si pak mohou odvézt. Ostatně na Brači se říká, že zdejší kámen se netěží, kámen se tady sklízí stejně jako třeba vinná réva, datle nebo višně.

Vydáte-li se v těchto dnech do Dubrovníku a budete-li mít trochu štěstí, můžete tam potkat například amerického herce Mickeyho Rourka nebo agentku Scullyovou, tedy herečku Gillian Andersonovou. Tato dvojice se do Chorvatska vydala poté, co se v Sarajevu zúčastnili tamního filmového festivalu.

Tipy na dnešní večer:
Chcete-li se večer dobře bavit, můžete se vydat třeba do legendární diskotéky Aurora v Primoštenu nebo na pokračující Diokleciánovy dny do Splitu, kde se na rívě každý večer hraje a zpívá naživo.

Bankovní kurzy:
Ať už si vyberete cokoli, vezměte si s sebou dost peněz. Vyměnit si je můžete například v bance PBZ, která byla právě vyhlášena nejlepší banku roku v Chorvatsku. Za 100 korun 26,97 kun a za jedno euro 7,25 kun.

Ceny pohonných hmot:
U čerpacích stanic firmy INA natankujete litr benzínu EUROSUPER 95 za 7,99 kun a litr EURODIZELu za 7,23 kun.

Doprava:
Chorvatský autoklub hlásí na silnicích a dálnicích velmi intenzivní provoz, protože probíhá víkendová výměna turistů. Kritická místa jsou: dálniční platební terminály Trakoščan - před přechodem Macelj do Slovinska, Lučko - před Záhřebem nebo výjezdy z istrijského ypsilonu. Počítejte tam s popojíždějícími kolonami o délce čtyři až pět kilometrů. Hustý provoz potrvá až do hluboké noci.

Počasí:
Zítra bude na Jadranu převážně slunečno. Jen na severu a ve vnitrozemí počítejte dopoledne s možností bouřek nebo přeháněk. Teploty: 28 stupňů na Istrii a 32 stupňů ve Splitu i Dubrovníku.

Upozornění pro jachtaře: Na severním Jadranu je možný neverin. Na středním Jadranu bude v noci foukat silný nárazový vítr.

Spustit audio

Více z pořadu